3.12.12

Παραμυθένια Χριστούγεννα...

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και –σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν πολλοί- θα είναι τα πιο ατμοσφαιρικά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών. Τουλάχιστον για πολλούς Έλληνες. Η κρίση είναι...
ευκαιρία για να ζήσετε τα πιο μαγικά Χριστούγεννα της ζωής σας. Μέχρι τα επόμενα.


Πολλοί έχουν ταυτίσει τα Χριστούγεννα με το χρήμα και την κατανάλωση, λες και ο Χριστός ήταν τραπεζίτης ή εφοπλιστής.

Ο Χριστός γεννήθηκε φτωχαδάκι μέσα σε μια σπηλιά. Ο πατέρας του ήταν ξυλουργός –που ήταν, όμως, καλή δουλειά τότε γιατί δεν είχαν ανακαλύψει ακόμα το τσιμέντο- και η μάνα του Παναγία.

Βέβαια, οι γονείς του είχαν πάει στην Βηθλεέμ για την απογραφή –πήγαν δυο και έκαναν απογραφή τρεις- και γι’ αυτό ο Χριστός γεννήθηκε στην σπηλιά• μπορεί στη Ναζαρέτ οι γονείς του να είχαν καμιά βίλα με πισίνα, σάουνα, γήπεδο του τένις και πυρηνικό καταφύγιο.

Τέλος πάντων, είναι απορίας άξιον πώς, ενώ ο Χριστός γεννήθηκε σε μια σπηλιά, οι χριστιανοί –για να γιορτάσουν την γέννησή Του- έφτασαν στο σημείο να ξεκωλώνονται στα ψώνια, στη μάσα και στις πολυτέλειες.

Αν ο Χριστός είχε γεννηθεί σε κάνα παλάτι, μπορεί οι χριστιανοί να γιόρταζαν τα Χριστούγεννα, φορώντας σκισμένα ρούχα και τρώγοντας χόρτα και ακρίδες.

Βέβαια, όλα τα κλασικά αναγνώσματα με θέμα τα Χριστούγεννα έχουν μέσα πεινάλες, ξεβράκωτους, ορφανά, γέρους, άνεργους, πουτάνες, πρεζάκηδες και –γενικά- με διάφορα άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο που γιόρταζαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια τα Χριστούγεννα, αφού στην παγκόσμια λογοτεχνία δεν υπάρχει καμία κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία με τύπισσα ντυμένη σαν λατέρνα να χορεύει τσιφτετέλι πάνω στο τραπέζι νυχτερινού κέντρου και από κάτω ένας μεθυσμένος κοιλαράς να της βαράει παλαμάκια.

Άρα, τα φετινά φτωχικά Χριστούγεννα θα έχουν την ατμόσφαιρα μιας παραμυθένιας χριστουγεννιάτικης ιστορίας. Όχι για όλους, βέβαια. Ο Λάτσης δεν θα έχει ποτέ τη χαρά να ζήσει αυτήν την όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και να αισθανθεί σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα.

Η αλήθεια είναι πως το είχαμε παρακάνει τόσα χρόνια που ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας και είχαμε την έξαλλη απαίτηση να αγοράζουμε τα Χριστούγεννα δώρα για τους φίλους μας και κάνα μπάνικο κόσμημα για την καλή μας, μπας και μας κάνει ένα ωραίο τσιμπούκι την Πρωτοχρονιά για να μας πάει καλά ο χρόνος.

Φέτος θα χαρίσουμε στους φίλους μας την αγάπη μας και θα νιώσουμε βαθιά στην ψυχή μας το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου.

Βέβαια, μπορεί να έχουμε καμιά επανάληψη των Χριστουγέννων του 2008 και να την περάσουμε ακόμα πιο τζάμι. Ειδικά οι τζαμάδες...
pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: