25.12.12

Η Χριστουγεννιάτικη ανείπωτη φάπα!...



Σαν σήμερα, ανήμερα Χριστουγέννων το 1943 ο Ολυμπιακός έριχνε ακόμα μια ξεγυρισμένη φάπα στον πελατάκο μέσα στην έδρα του με 2-5.

Μέσα στη διάρκεια του πολέμου και συγκεκριμένα στις... 25/12/1943 γεννήθηκε το λεγόμενο Κύπελλο Χριστουγέννων, στο οποίο συμμετείχαν οι τρεις ομάδες του τότε Π.Ο.Κ., Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ.

Το πρώτο ματς έγινε ανήμερα τα Χριστούγεννα στο γήπεδο του βάζελου στη λεωφόρο και έμελε να είναι ακόμα μια ξεγυρισμένη ερυθρόλευκη φάπα στον πελατάκο, με σκορ 2-5.

Το ματς όμως αυτό είχε και παρασκήνιο, καθώς στο 63' - και ενώ το σκορ είναι 2-2 - ο Ολυμπιακός κερδίζει πέναλτι και οι βάζελοι άρχισαν να διαμαρτύρονται ως συνήθως και να απειλούν με αποχώρηση. Ο Συμεωνίδης, για να συνεχιστεί το ματς πήρε την μπάλα και τη σουτάρει επίτηδες άουτ. Αυτό που δεν ήξεραν όμως τα βαζέλια είναι το τι τους περιμένει στη συνέχεια.

Ο Βάζος ξεκίνησε τον χορό των γκολ στο 25’ και ο Χέλμης έκανε το 0-2 ένα λεπτό πριν λήξει το ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος οι βάζελοι κατάφεραν να αντιδράσουν και να ισοφαρίσουν το σκορ σε 2-2 με τα δύο γρήγορα γκολ του Πετσανά στο 58’ και στο 60’. Εκεί μεσολάβησε το επίτηδες χαμένο πέναλτι του Συμεωνίδη και ξεκίνησε η αντεπίθεση. Ο Βαγιακάκος στο 70’ έβαλε και πάλι τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ, ο Βάζος σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο 85’, και το κερασάκι στην φάπ… εεε… στην τούρτα έβαλε ο Σιμεωνίδης στο 88’. Πάντως και τα 5 λίγα ήταν, αν σκεφτεί κανείς ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν και 3-4 δοκάρια και έχασαν άλλες τόσες ευκαιρίες για γκολ, το ματς έπρεπε να λήξει 2-12…

Για την ιστορία το Κύπελλο Χριστουγέννων διοργανωνόταν με τη συμμετοχή ξένων ομάδων και των τριών ομάδων του Π.Ο.Κ. από το 1943 έως το 1962 με διακοπές όμως. Συνολικά διεξήχθησαν 18 διοργανώσεις, αλλά η μία (του 1951) διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί. Πολυνίκης σύλλογος υπήρξε ο Ολυμπιακός με 10 κατακτήσεις, η κούλα αναδείχθηκε νικήτρια τρεις φορές, ο βάζελος δύο, ενώ σε δύο διοργανώσεις δεν αναδείχθηκε νικητής και έληξαν με ισόβαθμους τους συμμετέχοντες (1950 και 1958).

Η Θρυλική ομάδα του Ολυμπιακού:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Λούβαρης, Ταβλάς, Γραμματικόπουλος, Γκότσης.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μινάρδος, Ζάκκας, Μαλεύρης, Χέλμης, Κοσκινάς, Αθηναίος, Αποστολάτος, Χρυσαφόπουλος, Τριβέλης, Γρηγοριάδης

ΜΕΣΟΙ: Βαγιακάκος, Γόδας, Γούτος, Χατζηιωαννίδης, Κορσιάνος, Βάζος Σ.,

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Χατζησταυρίδης, Βάζος Γ., Συμεωνίδης, Αποστολόπουλος, Κοντίνος, Ξανθός,

Βασιλείου, Αναματερός.
olympiacos24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: