20.12.12

Αναμένεται την Πέμπτη η εισήγηση της ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ...

Για ασκήσεις επί χάρτου μιλάει τώρα ο Ζερβός...
Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να οριστικοποιήσει την πρότασή της στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Μιλώντας την...
Τετάρτη στην τηλεόραση του Mega ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα όσα ανέφερε την Τρίτη στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ήταν παραδείγματα σχετικά με το κόστος της Επιχείρησης και όχι πρόταση για αύξηση των τιμολογίων της.

Ο κ. Ζερβός, σημείωσε επίσης ότι το ΥΠΕΚΑ θα λάβει την τελική απόφαση για τα τιμολόγια μετά από πρόταση της ΡΑΕ ενώ τόνισε ότι το δημόσιο οφείλει προς την ΔΕΗ 170 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα ποσοστά ύψους σχεδόν 49% για τα οποία ο ίδιος έκανε λόγο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είπε ότι η ΔΕΗ δε δικαιούται να κάνει προτάσεις για αυξήσεις και ότι υποχρέωση της επιχείρησης είναι να καταθέσει τα κοστολογικά της στοιχεία.

«Η ΔΕΗ δεν δικαιούται να κάνει πρόταση αυτή τη στιγμή. Αυτό που είχε την υποχρέωση να κάνει -και έκανε- είναι ότι κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα κοστολογικά της στοιχεία. Από αυτά τα κοστολογικά στοιχεία προκύπτει μία αύξηση κόστους η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι της ΔΕΗ για το ποιες θα πρέπει να είναι οι αυξήσεις» είπε ο κ. Ζερβός.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εκτίμησε την αύξηση κόστους στο 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας όμως ότι αυτή δεν προέρχεται από λειτουργικά κόστη (ο ίδιος έκανε λόγο για 40% μείωση του μισθολογικού κόστους), αλλά άλλου είδους παράγοντες. «Αν ήτανε μόνο τα λειτουργικά κόστη της ΔΕΗ, θα είχαμε μείωση αυτή τη στιγμή των τιμολογίων. Έχουν εκτιναχθεί άλλου είδους κόστη που αφορούν και τη λειτουργία της αγοράς» σημείωσε...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: