19.12.12

Παρακρατούν οφειλές από μισθούς!...

www.magnesianews.gr
Χρήματα παρακρατούνται ακόμη και από διατροφές και επιδόματα ανεργίας!...
Χιλιάδες καταγγελίες για «παράνομη» τακτική των τραπεζών, σύμφωνα με την ΈΝΚΑ.
Εντείνεται το πρόβλημα με την παράνομη παρακράτηση από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, ακόμη και ...
διατροφές, για δόσεις δανείων ή άλλων οφειλών, εκ μέρους των τραπεζών, που ξεκίνησε εδώ και περίπου ένα χρόνο και, τους τελευταίους πέντε μήνες το φαινόμενο έχει ενταθεί.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 2000 Βολιώτες έχουν κάνει αιτήσεις για υπαγωγή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκειμένου να απαλλαγούν από τη «θηλιά» που βάζουν στο λαιμό τους οι τράπεζες…

Η τακτική πάντως, αφορά το σύνολο σχεδόν των τραπεζών του Βόλου και είναι χαρακτηριστικό, ότι, το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες προς την Ένωση Καταναλωτών Βόλου, για παρακράτηση των δόσεων των υποχρεώσεών τους.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και σήμερα, περίπου 2000 κάτοικοι της Μαγνησίας, έχουν υποβάλει αίτηση για να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ οι νομικοί της Ένωσης Καταναλωτών κινούνται προς την κατεύθυνση να μειωθούν ή να εξαφανιστούν οι παρακρατήσεις από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που αφορούν την επιβίωση, μέχρι να εκδικαστούν οι αγωγές που καταθέτουν και που ορίζονται σε λίγο πάνω από δύο χρόνια.

Άνεργοι και νέοι επαγγελματίες

Χαρακτηριστικές των περιπτώσεων παρακράτησης των τραπεζών για οφειλές, είναι ενός ανέργου και πατέρα δύο παιδιών, που είδε το επίδομα του ΟΑΕΔ να «ψαλιδίζεται» επικίνδυνα.

Σε άλλη περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, που πήρε αναδρομικά συντάξεις ύψους 20.000 €, δεν πρόλαβε καν να δει το «χρώμα» ου χρήματος, καθώς τράπεζα του παρακράτησε όλο το ποσό!
Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση ενός νέου, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αλλά ποτέ δεν έλαβε τα χρήματα της επιδότησης, διότι παρακρατήθηκαν λόγω οφειλών…

Όπως αναφέρουν νομικοί σύμβουλοι της Ένωσης Καταναλωτών, στις πλειοψηφία των περιπτώσεων οι οφειλέτες έχουν συγκαταθέσει, ώστε να κρατούν οι τράπεζες ένα ποσοστό (περίπου 30%) από μισθούς, συντάξεις ή άλλα επιδόματα.

Οι νομικοί τονίζουν ότι, παρά την εντολή που έδωσαν στις τράπεζες, μπορούν να την ανακαλέσουν, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρακρατούν παράνομα από μισθούς και εισοδήματα, που αφορούν στην επιβίωσή τους.

Στον αντίποδα, επισημαίνουν, οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να παρακρατήσουν τα ποσά που οφείλει κάποιος, από καταθετικούς - αποταμιευτικούς λογαριασμούς, ακόμη και αν ο οφειλέτης δεν είναι ο μοναδικός δικαιούχος του λογαριασμού!

Ήδη, η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, έκανε καταγγελίες κατά τραπεζών, για την τακτική αυτή που εφαρμόζουν και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: