10.12.12

«Θα σας στηρίξουμε και με επενδύσεις»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Γιώργος Παππάς
Η χιονοθύελλα που ξέσπασε στο Μόναχο δύο ώρες πριν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήσει τον βαυαρό Πρωθυπουργό Χορστ Ζεεχόφερ παρέπεμπε, ατμοσφαιρικά τουλάχιστον, στο παρελθόν. «Εμένα στην πολιτική μού αρέσει να κοιτάζω το...
μέλλον», έλεγε ο κ. Ζεεχόφερ στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις επιθέσεις κορυφαίων στελεχών του, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ και ο γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, το περασμένο καλοκαίρι κατά της Ελλάδας. Και χθες ο κ. Ζεεχόφερ έδωσε στον έλληνα Πρωθυπουργό «ενθάρρυνση και στήριξη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».


Ο Χορστ Ζεεχόφερ μιλά στο όνομα της Βαυαρίας που έχει με την Ελλάδα παραδοσιακές σχέσεις φιλίας. Αλλά «φιλία και αλήθεια πάνε μαζί», έλεγε ο κ. Ζεεχόφερ στους δημοσιογράφους περιμένοντας την άφιξη του κ. Σαμαρά. Ο ίδιος θέλει καθαρές κουβέντες, έναν «διάλογο συνετό και ανοιχτό, αλλά με σαφήνεια επί της ουσίας». Η χειραψία Ζεεχόφερ - Σαμαρά ήταν θερμή και φιλική. Τα σχετικά με την «αλήθεια» ακολούθησαν στη συνάντηση περίπου μιάμισης ώρας που ακολούθησε. Ο ίδιος δεσμεύεται ότι «όσο η Ελλάδα θα ακολουθεί τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων θα τη βοηθούμε και θα τη στηρίζουμε».
Αλληλεγγύη έναντι φερεγγυότητας της Ελλάδας. Αυτή είναι και η γραμμή που ακολουθεί η Καγκελάριος Μέρκελ, και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση τη στηρίζει, είπε στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του CSU Μάρκους Φέρμπερ. Ο ίδιος προσωπικά επιθυμεί να στηρίξει η Βαυαρία την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει με επενδύσεις γερμανικών εταιρειών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η Βαυαρία έχει επτά μεγάλους ομίλους που είναι στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Αλλά το κλίμα στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι ακόμα επιφυλακτικό.
Πάντως ο κ. Ζεεχόφερ όχι μόνο έβαλε φίμωτρο στον υπουργό Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ που ζητούσε το καλοκαίρι την παραδειγματική έξωση της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά δεν τον είχε καν μαζί του στη χθεσινή συνάντηση. Χθες τον ενδιέφερε το καλό κλίμα και προτίμησε την υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Κριστίνα Χαντερτάουερ. Αυτή είχε συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά στην Αθήνα αρχές Νοεμβρίου, όταν είχε μεταφέρει βοήθεια για πολύτεκνες μητέρες εκ μέρους της Ορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας.
Μια μικρή ομάδα Ελλήνων του Μονάχου περίμενε τον κ. Σαμαρά στην είσοδο του μεγάρου Prinz Calr Palais για να υπενθυμίσουν το πρόβλημα των ελληνικών σχολείων με το ερώτημα: «Τι θα κάνετε με τα σχολεία μας, κ. Σαμαρά;». Αλλά η ατζέντα χθες είχε τη σωτηρία της Ελλάδας...
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: