10.12.12

Σημαντικές παρουσίες, αλλά και ηχηρές απουσίες στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης...

Σε μία δύσκολη συγκυρία για το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι ηγεσίες 20 κυβερνήσεων της ΕΕ -με την ηχηρή απουσία του Βρετανού πρωθυπουργού- βρίσκονται στο Όσλο για να στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, το οποίο θα ... παρέλαβαν οι πρόεδροι της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις για την απονομή του Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η επιλογή της νορβηγικής επιτροπής αποτελεί αναγνώριση των επιτευγμάτων του ευρωπαϊκού οράματος και ψήφο εμπιστοσύνης μπροστά στις ελλείψεις της αλλά και τις παρούσες δυσκολίες.

Η Ευρώπη θα βγει ενισχυμένη από την τρέχουσα κρίση για να γίνει ξανά «σύμβολο ελπίδας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι πριν την τελετή για την απονομή του βραβείου στο Όσλο. «Επιθυμούμε η Ευρώπη να γίνει ξανά σύμβολο ελπίδας», δήλωσε ο βαν Ρομπάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το ινστιτούτο Νομπέλ.

«Η ΕΕ περνά μια δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος. «Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την αβεβαιότητα και την ύφεση πιο δυνατοί από πριν».

Περίπου 20 από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρέθηκαν στο Όσλο.

Δεν λείπουν όμως και σημαντικές απουσίες, μεταξύ των και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -αντί του οποίου, παρίσταται ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ.

To βραβείο συνοδεύεται από περίπου 930.000 ευρώ, τα οποία η ΕΕ προτίθεται να διπλασιάσει με κοινοτικά κεφάλαια και να αξιοποιήσει σε προγράμματα στήριξης παιδιών που βρίσκονται σε ζώνες συγκρούσεων.

Αμφιλεγόμενη η επιλογή

Η απόφαση της νορβηγικής επιτροπής να βραβεύσει την ΕΕ με το νόμπελ Ειρήνης αποδείχθηκε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα μάλιστα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση -με τις ενστάσεις να μην περιορίζονται στους «συνήθεις υπόπτους» του ευρωσκεπτικιστικού στρατοπέδου.

Οι περισσότερες ενστάσεις επικεντρώνονται λιγότερο στην ιστορία της ΕΕ και τις παρελθοντικές της ελλείψεις της αλλά μάλλον στο παρόν και την απειλή στην κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Όπως σημειώνει ενδεικτικά το Associated Press, οι ενστάσεις αυτές αναφέρουν ως πρώτο, αλλά όχι μοναδικό, το ελληνικό παράδειγμα: Η επιδεινούμενη κατάσταση για τους Έλληνες πολίτες και η άνοδος κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή επισημαίνονται από τους επικριτές της απόφασης ως διάψευση του σκεπτικού της νορβηγικής επιτροπής, η οποία απέδωσε την επιλογή της ΕΕ στην προώθηση όχι μόνο της ειρήνης αλλά και της ενίσχυσης των δημοκρατικών αξιών στις ευρωπαίκές χώρες.

Παράλληλα, οι επικριτές της απόφασης αναγνωρίζουν μεν ότι το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εξάλειψε την απειλή της πολεμικής σύρραξης μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων -κάτι αδιάνοητο σε σύγκριση με την κατάσταση 60 χρόνια πριν- αλλά δυστυχώς η ΕΕ αποδείχθηκε ανεπαρκής στο να αποτρέψει τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο: Τη δεκαετία του 1990, η ενωμένη Ευρώπη παρακολουθούσε σχεδόν χαμένη τα Βαλκάνια να βυθίζονται στο αίμα, αδυνατώντας να σταματήσει τη γενοκτονία στη γειτονιά της.

Προσπαθώντας να απαντήσεις στις επικρίσεις ειδικά για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ο Μπαρόζο ανέφερε προ της τελετής πως η ΕΕ «δεν ήταν πλήρως εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μία κρίση τέτοιου μεγέθους».

«Δεν έχουμε όλα τα όργανα για μία πραγματική και αυθεντική οικονομική ένωση, και έτσι πρέπει να ολοκληρώσουμε την οικονομική και νομισματική ένωση» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι όλα τα βήματα που έγιναν, παρά την πίεση της κρίσης, «ήταν προς περισσότερη, και όχι λιγότερη, ενοποίηση».

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: