13.12.12

Ζορπίδης: Σ΄ αυτή την πόλη όλοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια...

της Κάτιας Γερακαρίτου
Σε έντονο ύφος απάντησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης στις επικρίσεις που δέχεται για την παραχώρηση σε ιδιώτη της πλατείας Αριστοτέλους για τον εορταστικό διάκοσμο.

Κατά τη...
διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ.Ζορπίδης έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια, τονίζοντας πως ό,τι και αν κάνει κατηγορείται. «Σ΄ αυτή την πόλη κάνουν πολιτικά παιχνίδια όλοι τους. Εδώ κατηγορούμαστε για κακούργημα, ενώ δώσαμε τη ζωή μας , γιατί ένας αλήτης έφαγε τα λεφτά τα λεφτά του δήμου. Και τώρα, επειδή η πλατεία έχει κόσμο, κατηγορούμαστε γιατί δώσαμε την πλατεία σε ιδιώτη. Μας ενδιαφέρει γιατί δώσαμε την πλατεία ή γιατί έχει κόσμο. Πέρσι η πλατεία είχε δοθεί στη Helexpo και κατηγορηθήκαμε και φέτος κατηγορούμαστε και πάλι» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ζορπίδης. «Σ΄ αυτή την πόλη όταν κάνεις κάτι καλό, κατηγορείσαι. Αυτά τα πολιτικά παιχνίδια μας φάγανε, είτε λέγονται πρόεδροι, είτε δημοτικοί σύμβουλοι» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, προκειμένου, όπως είπε, να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα αναφορικά με την παραχώρηση της πλατείας. Σύμφωνα με τον κ.Ζορπίδη, έγινε σύσκεψη με τους φορείς παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, στην οποία παρουσιάστηκαν διάφορες προτάσεις. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο κατέθεσε την πρόταση της επιχειρηματία από το Magic Park Ελπίδα Δεστούνη, η οποία τελικά ανέλαβε τον στολισμό της πόλης, ενώ ο δήμαρχος είχε άλλες επτά περίπου προτάσεις. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΘ κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η πρόταση του Επιμελητηρίου και ο δήμαρχος έδωσε το πράσινο φως.

«Μπήκαμε στην ιστορία της διοργάνωσης του εορταστικού διάκοσμου για τους επαγγελματίες» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κανένα έννομο συμφέρον, δεν κερδίσαμε τίποτα, αλλά αντίθετα εμείς δίνουμε λεφτά για τη διαφήμιση του χριστουγεννιάτικου χωριού». Εξελίσσεται ήδη με ευθύνη του ΕΕΘ πρόγραμμα διαφήμισης και προβολής, ώστε να γίνει γνωστό εκτός Θεσσαλονίκης τι συμβαίνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αυτές τις εορταστικές ημέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζορίδης, «σκοπός είναι να φέρουμε χαμόγελα στους επαγγελματίες και τους πολίτες». Τόνισε, μάλιστα, ότι με βάση τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΕΘ η πλειοψηφία των επαγγελματιών (67% έως 85%) ήταν ευχαριστημένη από την περσινή διοργάνωση και ήθελε κάτι ανάλογο να γίνει και φέτος. Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μηνύματα που λαμβάνουν από την αγορά είναι θετικά, αν και ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που ακούστηκαν ότι με τις εκδηλώσεις στο κέντρο, πλήττονται οι περιφερειακές αγορές, ο κ. Ζορπίδης σημείωσε ότι «σκοπός δεν είναι να έρθει κόσμος από τον Εύοσμο στο κέντρο, αλλά από τους γύρω νομούς για να δουν το στολισμό της Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με τον ίδιο εορταστικός στολισμός θα γίνει και σε άλλους δήμους, όπως στον Εύοσμο και στο Κορδελιό. Ο κ. Ζορπίδης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι σε όλο τον άξονα της Αριστοτέλους δεν υπάρχει καθόλου στεγασμένο εμπόριο, παρά μόνο τα σπιτάκια που έχουν παραχωρηθεί σε ΜΚΟ, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται η δημοτική αστυνομία για το παρεμπόριο και τους επαίτες.

Από την πλευρά της, η επιχειρηματίας Ελπίδα Δεστούνη τόνισε ότι ήταν όνειρο ζωής αυτή η διοργάνωση. Όπως είπε, δραστηροποιείται εδώ και 60 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ενώ απέφυγε να πει πόσο κόστισε η όλη διοργάνωση. «Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη του, όλα τα δημιουργικά εργαστήρια είναι δωρεάν, και στα παιχνίδια που είναι με χρήματα, αυτά κοστίζουν μόνο 2 - 2,5 ευρώ» τόνισε.

Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν φέτος αναμμένα τα φώτα του «Χριστουγεννιάτικου χωριού» της Θεσσαλονίκης. Φέτος ο στολισμός καλύπτει ολόκληρο τον άξονα της Αριστοτέλους από την παραλιακή λεωφόρο Νίκης μέχρι την πλατεία της Αρχαίας Αγοράς, ενώ χριστουγεννιάτικος διάκοσμος έχει τοποθετηθεί στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στο δημαρχείο και στην περιοχή του Βασιλικού θεάτρου και του Λευκού Πύργου. Το όνομα της γιορτής είναι «Thessaloniki Christmas Time», που συνοδεύεται από το σύνθημα «Πάμε Χριστούγεννα – Πάμε Θεσσαλονίκη».

Η πρωτοβουλία για τον εορταστικό διάκοσμο του άξονα της Αριστοτέλους ανήκει στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο που πρότεινε στο δήμο να υπάρξει μια θεαματική κίνηση στήριξης της αγοράς του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Το «χριστουγεννιάτικο χωριό» περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικο δένδρο, την πατροπαράδοτη φάτνη, παιχνίδια (παγοδρόμιο, καρουζέλ, τροχό, κυματοειδή κούνια κ.λπ.), διακοσμητικά φώτα σε δένδρα και κολώνες, χιονόμπαλα, το σπίτι του Αη Βασίλη, σπιτάκια δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά (μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, ζωγραφικής, χειροτεχνίας κ.λπ.), σπιτάκια στα οποία ΜΚΟ ανθρωπιστικού χαρακτήρα επικοινωνούν με τον κόσμο, καθώς και εξέδρες, που φιλοξενούν διάφορα μουσικά δρώμενα.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: