5.12.12

Την έναρξη ενάρετου οικονομικού κύκλου βλέπει ο Γ.Ζανιάς...


Θετικές εξελίξεις βλέπει μετά την εκταμίευση της δόσης ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γ.Ζανιάς. Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακτήσουν την επαφή τους με την... χρηματοδότηση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, κάτι που χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη καθώς τους τελευταίους μήνες δανείζονται από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) με επιτόκια υψηλότερα κατά 200 περίπου μονάδες βάσης. Ο κ. Ζανιάς διέγνωσε την έναρξη ενός ενάρετου οικονομικού κύκλου, ενώ εστίασε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο τραπεζικό συνέδριο με τίτλο «The Future of Banking in Greece», που διοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, στην Αθηνά οι Financial Times Business Events σε συνεργασία με την Boussias Communications, ο Γ.Ζανιάς εστίασε στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων δίδοντας προτεραιότητα στην αλλαγή της φορολογικής διοίκησης, στην μεταρρύθμιση του συστήματος που διέπει τις ασφαλιστικές εισφορές, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω των αποκρατικοποιήσεων, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη και η Εκπαίδευση.

Ο κ. Ζανιάς εκτίμησε πως μετά τη λήψη της δόσης οι ελληνικές τράπεζες θα ανακτήσουν την επαφή τους με τη χρηματοδότηση τη ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, κάτι που χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη καθώς τους τελευταίους μήνες δανείζονται από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) με επιτόκια υψηλότερα κατά 200 περίπου μονάδες βάσης.

Ο ίδιος διέγνωσε την έναρξη ενός ενάρετου οικονομικού κύκλου και υποστήριξε πως η βελτίωση του κλίματος θα οδηγήσει σε σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων.

Από το βήμα του συνεδρίου ο Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του Ομίλου Eurobank κ. Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι οι τράπεζες είναι οι παράπλευρες απώλειες της κρίσης και ότι οι προοπτικές των τραπεζών είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομίας.

«Οικονομία και τράπεζες θα ανέβουν και θα κατέβουν μαζί. Όσοι κουνάνε το δάκτυλο στους τραπεζίτες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χαρακτηρίζοντας τα θέμα αυτά ως βασικές προκλήσεις.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφερθείς στην επαναγορά χρέους υποστήριξε πως είναι η «χαριστική βολή» για τις τράπεζες, συνδέοντας τη διαδικασία με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο συνέδριο μιλούν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τραπέζης Πειραιώς κ. Αλέξανδρος Μάνος, ο κ. Guillermo Nielsen πρώην Γραμματέας Οικονομικών της Αργεντινής και βασικός διαπραγματευτής της αναδιαρθρώσεως του χρέους της χώρας με το ΔΝΤ, κ.α..

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: