30.12.12

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία...



Εκκενώνονται χωριά στην Καρδίτσα...
Εκτεταμένα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει όλη τη χώρα, με βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας.

Στην Καρδίτσα ένας... 67χρονος άντρας έχασε τη ζωή του λόγω στης σφοδρής κακοκαιρίας. Το πτώμα του άτυχου άντρα βρέθηκε στην περιοχή Βαθύλακος, ενώ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, είχε παρασυρθεί από ορμητικά νερά.

Από τις πέντε το πρωί το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί περισσότερες από 280 κλήσεις για πλημμύρες στα βόρεια προάστια και έχουν γίνει 110 αντλήσεις υδάτων, από 60 πυροσβέστες με 20 συνεργεία, τα οποία έχουν διατεθεί στο λεκανοπέδιο.

Το πρωί είχε κλείσει η λεωφόρος Μαραθώνος στη Νέα Μάκρη, λόγω συγκέντρωσης υδάτων, ωστόσο η κυκλοφορία γίνεται τώρα κανονικά.

Επίσης, στο Καπανδρίτι, χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για την απομάκρυνση οδηγού Ι.Χ., ο οποίος εγκλωβίστηκε, όταν το όχημα του ακινητοποιήθηκε λόγω εισροής υδάτων στην μηχανή.

Από το πρωί γίνεται ακόμη εκτροπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων στη λεωφόρο Σταμάτας αλλά και στη λεωφόρο Μαρκοπούλου στο ύψος των Αγίων Αποστόλων στον Ωρωπό.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλήματα σημειώθηκαν σε Λαμία, Πάτρα, Μαγνησία και σε άλλες περιοχές.

Στη Φθιώτιδα, έχουν πλημμυρίσει πάνω από 4.000 στρέμματα στον κάμπο της Λαμίας λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού.

Από το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τη Λαμία προς το Γοργοπόταμο, καθώς τα νερά του Σπερχειού περνούν πάνω από το δρόμο με μεγάλη ορμή. Συνεχείς ήταν από χθες το απόγευμα, αλλά και σήμερα το πρωί, οι κλήσεις στην Πυροσβεστική, για την άντληση υδάτων, τόσο μέσα στην πόλη της Λαμίας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν και σποραδικές κατολισθήσεις στο δρόμο από Λαμία προς Αμφισσα και από Λαμία προς Δομοκό, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Εφιαλτική ήταν τη νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι στο Αγιο Κωσταντίνο της Λοκρίδας, καθώς έβλεπαν το νερό να κατεβαίνει με μεγάλη ένταση από το βουνό και οι δρόμοι να έχουν μεταβληθεί σε ποτάμια, ξυπνώντας μνήμες του 2009, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, που ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές, έχουν παραμείνει στη μέση.

Οι κάτοικοι της περιοχής με ό,τι μέσο μπορούσαν προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα νερά από τα σπίτια τους. Ωστόσο,η ύφεση των καιρικών φαινομένων τα ξημερώματα απέτρεψε μεγαλύτερες ζημιές.Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις,για περίπου 20 ώρες,σε ολόκληρη την περιοχή έφτασε, στα όριά τους, αρκετούς χειμάρρους. Όλη τη νύχτα η Αστυνομία διέκοπτε την κυκλοφορία, σε επαρχιακούς δρόμους, αφού τα νερά περνούσαν πάνω από το οδόστρωμα σε κρίσιμα σημεία.

Η έντονη κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα στον παραλιακό άξονα του νομού Λάρισας με σημαντικότερο την παράσυρση του οδοστρώματος, από τα νερά των χειμάρρων, αμέσως μετά τη νέα γέφυρα, στον παραλιακό δρόμο από τον Αγιόκαμπο προς τη Βελίκα.

Τα φουσκωμένα ρέματα άνοιξαν στο οδόστρωμα μια τρύπα πλάτους έξι με επτά μέτρων και βάθους τριών τις πρώτες πρωϊνές ώρες και ενώθηκαν με τα νερά της θάλασσας, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Συνεργεία της περιφερειακής ενότητας Λάρισας εκτελούν εργασίες αποκατάστασης στο σημείο και αναμένεται ο δρόμος να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία, μέχρι το βράδυ.

Η κίνηση διεξάγεται από παρακαπτήρια οδό, μέσω Ανω Σωτηρίτσας. Από την έντονη βροχόπτωση παρατηρήθηκε αύξηση των υδάτων στην λίμνη Κάρλα, στη Μαγνησία, ωστόσο, οι πλεονάζουσες ποσότητες διοχετεύτηκαν, μέσω των θυροφραγμάτων, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα, στα χωριά γύρω από τη λίμνη.
υνατή χιονόπτωση στα Χάνια Πηλίου- Κλειστός ο δρόμος Χάνια - Χιονοδρομικό

Χιονίζει ασταμάτητα εδώ και ώρες στα Χάνια Πηλίου, ενώ από τις 06:00 το πρωί, η χιονόπτωση έχει γίνει πιο δυνατή, σύμφωνα με το e-volos.

Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την επαρχιακή οδό Βόλου - Ζαγοράς (κάτω κλάδος). Η χιονόπτωση συνεχίζεται στον ορεινό όγκο του Πηλίου και το χιονοδρομικό κέντρο είναι κλειστό, καθώς έχει κλείσει ο δρόμος σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από αυτό, μέχρι τα Χάνια.

Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και γύρω στις 04:00, υπέστη καθίζηση τμήμα του οδοστρώματος της επαρχικής οδού Βόλου- Ζαγοράς, στην περιοχή Προφήτη Ηλία. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από τον κάτω κλάδο της επαρχιακής οδού.

Ακόμη, από την έντονη βροχόπτωση το απόγευμα του Σαββάτου διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στο δεξιό παράδρομο της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος Σ.Ε.Α. Ευαγγελισμού, λόγω συσσώρευσης υδάτων. Η κυκλοφορία γινόταν μόνο από τον αριστερό παράδρομο. Σήμερα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Εκκενώθηκε οικισμός Ρομά στην Καρδίτσα

Περίπου 600 άτομα που διέμεναν σε οικισμό Ρομά, στον ποταμό Καλέντζη, στην περιοχή Μαυρίκα Καρδίτσας χρειάστηκε να μεταφερθούν το Σάββατο προσωρινά για λόγους ασφαλείας, μετά από κινητοποίηση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στο κλειστό γυμναστήριο της Καρδίτσας, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού, εξ αιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Για τις ανάγκες του απεγκλωβισμού και της μεταφοράς τους κλήθηκε κλιμάκιο της 8ης ΕΜΑΚ από τη Λάρισα.

Σήμερα η βροχή έχει σταματήσει και τα νερά έχουν υποχωρήσει, οπότε οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στον οικισμό, ενώ τριάντα περίπου άτομα παραμένουν ακόμη στο κλειστό γυμναστήριο.

Στον δρόμο προς Μπράλο σημειώθηκε κατολίσθηση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς. Στη Δυτική Φθιώτιδα σημειώνονται κατολισθήσεις, στον επαρχιακό δρόμο από Αρχάνι προς Τρίλοφο.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στον νομό Αχαΐας, όπου ο παραλιακός δρόμος της Πάτρας έγινε κυριολεκτικά ποτάμι, δυσκολεύοντας την κίνηση των οχημάτων. Συγκεκριμένα όπως γράφει το patrastimes χρειάζεται αλυσίδες σε μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου του νομού ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή τόσο λόγω του πάγου όσο και στις πέτρες που έχουν πέσει εξαιτίας αρκετών κατολισθήσεων.

Ειδικότερα εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης έχει κλείσει η Επαρχιακή Οδός Ζαρούχλας - Ακράτας από το 18ο χλμ και πάνω ενώ κλειστός είναι ο δρόμος που οδηγεί από την Περιστέρα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

Στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού χρειάζεται αλυσίδες, ενώ σε όλο το ορεινό δίκτυο προς Καλάβρυτα έχουν πέσει πέτρες και χρειάζεται προσοχή από όλους τους οδηγούς που θα κινηθούν εκ

Οι οδηγίες της Πυροσβεστικής

Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση αποκλεισμού σας, από έντονη χιονόπτωση, ιδιαίτερα αν κατοικείτε σε ορεινές περιοχές. Είναι πιθανό σε ακραίες καιρικές συνθήκες, να παραμείνετε αποκλεισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και όχι μόνο, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι εκ των προτέρων, με ικανή ποσότητα τροφίμων, υγρών, καυσίμων και φαρμάκων. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν ζεστό τουλάχιστον ένα δωμάτιο του σπιτιού τους, για αρκετές ημέρες.

Για πιθανή διακοπή ρεύματος, να είστε εφοδιασμένοι με φωτιστικά ασφαλείας, φανούς, κεριά, λάμπες πετρελαίου κ.α. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς σας γνωρίζουν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση διακοπής, τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης

Αν εκδηλωθεί χιονοθύελλα και βρίσκεστε σπίτι, αποφύγετε όλες τις μη αναγκαίες μετακινήσεις. Αν πρέπει να μετακινηθείτε, είναι προτιμότερο να ντύνεστε με πολλά ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε να έχετε μαζί σας αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.

Αν βρίσκεστε ήδη εκτός σπιτιού κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονόπτωσης και οδηγείτε:

Χρησιμοποιείστε όπου είναι απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες στους κινητήριους τροχούς. Βεβαιωθείτε για τη σωστή εφαρμογή τους.

Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και όχι παράδρομους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Να έχετε αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνεστε εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

Να οδηγείτε με χαμηλή ταχύτητα ώστε να έχετε τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός σας και διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζετε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι γιατί μπορεί να έχουν παγώσει. Θυμηθείτε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες δεν προφυλάσσουν από τον παγετό.

Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου σας ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.
Εάν μετακινείστε στην πόλη είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μετά την έντονη χιονόπτωση:

Καθαρίστε επιμελώς την είσοδο του σπιτιού ή της πολυκατοικίας σας ώστε να διευκολύνετε την πρόσβαση των παιδιών, των ηλικιωμένων και γενικά όλων των ενοίκων. Φροντίστε το πεζοδρόμιο που έρχεται σε επαφή με το περίγραμμα της ιδιοκτησίας σας, να μην έχει πάγο ώστε να είναι ασφαλές από γλιστρήματα και άλλα ατυχήματα.

Καθαρίστε τις στέγες, τις ταράτσες και τους εξώστες από το φορτίο του χιονιού ώστε να μην καταρρεύσουν.

Ελέγξτε τις εγκαταστάσεις ύδρευσης για τυχόν αστοχίες από τον παγετό που θα προκαλέσουν διαρροή ύδατος, πλημμύρες σε υπόγειους χώρους και επιπλέον προβλήματα ολισθηρότητας.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: