20.12.12

Σύγκρουση για τις αλλαγές στις Εφορίες...



Σε ενδοκυβερνητική σύγκρουση εξελίχθηκε η καρατόμηση 164 στελεχών της Εφορίας και του ΣΔΟΕ από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Εντονα αντέδρασαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι οι αλλαγές πρέπει να...
γίνονται με αξιοκρατικά και όχι με κομματικά κριτήρια.
«Σύγκρουση» εντός των τειχών της κυβέρνησης, μία μέρα μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, προκάλεσε η χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, να «καθαιρέσει» 164 διευθυντικά στελέχη του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Σφοδρή ήταν η αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που έθεσαν άμεσα «βέτο».

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ υπέβαλε... διάβημα διαμαρτυρίας και έκανε λόγο για «διαδικασία οπισθοδρόμησης». Στη ΔΗΜΑΡ υπογράμμιζαν την έντονη ενόχλησή τους, προσθέτοντας πως οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνονται με αντικειμενικά και όχι με κομματικά κριτήρια. Το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι «προαγωγές» έγιναν χωρίς καμία αξιολόγηση και με έντονο κομματικό χρώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% των στελεχών που βάσει της απόφασης λαμβάνει θέσεις-κλειδιά προέρχεται από τη ΔΑΚΕ, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα... Αργά το απόγευμα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, επιχείρησε να έλθει σε επαφή με τον κ. Μαυραγάνη, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ετσι επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, να σημειωθεί, βάσει αρμοδιοτήτων δεν σχετίζεται με το θέμα, για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ για τον αιφνιδιασμό αλλά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Ο Γ. Στουρνάρας κράτησε αποστάσεις από την απόφαση του Γ. Μαυραγάνη
Ο Γ. Στουρνάρας κράτησε αποστάσεις από την απόφαση του Γ. Μαυραγάνη

Ο κ. Στουρνάρας κράτησε «αποστάσεις» από την απόφαση του υφυπουργού του και στη συνέχεια επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου, διαβλέποντας πως ελλοχεύει ο κίνδυνος... θερμού επεισοδίου. Μάλιστα σήμερα θα πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες συσκέψεις για το ζήτημα που προέκυψε, με στόχο να αποφευχθεί μία κυβερνητική κρίση. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Μανιάτη. «Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δώσει κανένα όνομα και καμία λίστα για οποιαδήποτε θέση στη Δημόσια Διοίκηση», είπε μιλώντας στο «Εθνος» και προανήγγειλα το... απόλυτο βέτο του ΠΑΣΟΚ στις αλλαγές χωρίς κανόνες αξιολόγησης. Πιο αναλυτικά, διευθυντές και υποδιευθυντές των Εφοριών και του ΣΔΟΕ παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και είτε υποβαθμίστηκαν σε απλούς υπαλλήλους είτε μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες.

Ο κ. Μαυραγάνης αντικατέστησε 107 διευθυντές και τμηματάρχες και 57 υποδιευθυντές στα δύο Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, στο ΣΔΟΕ και στις ΔΟΥ. Σύμφωνα, δε, με υπηρεσιακούς παράγοντες, μεταξύ αυτών που επελέγησαν για νευραλγικές θέσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού περιλαμβάνονται ένα στέλεχος για το οποίο εκκρεμεί δικαστική έρευνα για τη συμμετοχή του στην υπόθεση της Siemens αλλά και άλλα δύο για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ΕΔΕ για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Σύγκρουση για τις αλλαγές στις Εφορίες

Ακόμη, για υπάλληλο των τελωνείων, ο οποίος αναβαθμίζεται, οι συνάδελφοι του αναφέρουν σειρά... περίεργων περιστατικών, ενώ δεν λείπουν περιπτώσεις στελεχών που έχουν «φωτογραφηθεί» σε επισκέψεις τους σε καζίνο. Κύκλοι του υφυπουργού Οικονομικών υποστήριζαν ότι η απόφαση του κ. Μαυραγάνη για την αντικατάσταση των 164 διευθυντών, υποδιευθυντών και τμηματαρχών ελήφθη επειδή τα συγκεκριμένα στελέχη δεν πέτυχαν τους στόχους που τους είχαν τεθεί για την αύξηση των εσόδων και δεν ολοκλήρωσαν τους φορολογικούς ελέγχους που προέβλεπε το Μνημόνιο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους που αντικαταστάθηκαν είχαν αποστείλει ψευδή στοιχεία για την αξιολόγησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η διευθύντρια προσωπικού με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών όσο και ο γενικός διευθυντής Προσωπικού χαρακτηρίζουν τη διαδικασία των «καρατομήσεων» και των μετακινήσεων «παράτυπη», καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, δεν είχε προηγηθεί καμία αξιολόγηση όπως προβλέπει ο νόμος. Μεταξύ αυτών που μετακινούνται είναι και ο διευθυντής Συντονισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ, Ν. Λέκκας. Ο κ. Λέκκας τοποθετείται προϊστάμενος της ΔΟΥ Γαλατσίου. Επιπλέον, από το ΣΔΟΕ απομακρύνθηκαν οι υποδιευθυντές Ελέγχων και Ειδικών Ελέγχων.

Για τη θέση του διευθυντή στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο της Αθήνας, το οποίο είναι αρμόδιο για τον τακτικό φορολογικό έλεγχο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας και των φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ο κ. Μαυραγάνης επέλεξε τον μέχρι σήμερα διευθυντή του γραφείου του, Γ. Κουστολιά.

Κυβέρνηση
«Πυρετός» συσκέψεων για αποφυγή κρίσης

Συναγερμό σήμαναν οι «καρατομήσεις» εφοριακών και σήμερα αναμένεται «πυρετός» συσκέψεων για να αποφευχθεί κυβερνητική κρίση. Οπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Γιάννη Μανιάτη και τον επικεφαλής του τομέα Οικονομίας του κόμματος Φίλιππο Σαχινίδη. Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρείται πιθανό ο κ. Στουρνάρας να τον ενημερώσει για όλες τις πτυχές του προβλήματος που προέκυψε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων. Επίσης αναμένονται συσκέψεις των κομματικών επιτελείων σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Πάντως οι επίσημες τοποθετήσεις έδειχναν χθες πως η απόφαση του κ. Μαυραγάνη δεν θα περάσει εύκολα.

Οπως δήλωσε ο κ. Σαχινίδης, «οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί. Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως επισημάνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα αφορούν επιλογές προσώπων και ότι επιθυμούσε οι τοποθετήσεις να γίνουν βάσει αξιολογήσεων. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε». Επίθεση στον υφυπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης τονίζοντας πως δημιουργεί «ύποπτους μηχανισμούς» χωρίς να εφαρμοστεί ο νόμος και να υπάρξουν οι κατά νόμον αξιολογήσεις.

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: