24.12.12

Συστάσεις από ΔΝΤ και ΕΕ για να μην υπάγονται σε ΦΠΑ οι μικρομεσαίοι...

Κόλαφος για το μοντέλο φορολογικής διοίκησης που εφαρμόζεται στη χώρα μας αποδεικνύεται η έκθεση των κλιμακίων Τεχνικής Βοήθειας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τα στοιχεία που επικαλούνται βάσει των ελέγχων της Τρόικα, ο «θησαυρός» των...
ανείσπρακτων οφειλών προς την εφορία έχει εκτοξευθεί πια στα 53 δισ. ευρώ. Από αυτά όμως μόνο τα 15-20% (περίπου 10 δισ. δηλαδή) θεωρούνται εισπράξιμα, ενώ τα κλιμάκια προτείνουν να διαγραφούν σημαντικά ποσά ώστε να γίνει μεγαλύτερη επικέντρωση σε οφειλές που έχουν προοπτικές είσπραξης.

Τα τεχνικά κλιμάκια διαπιστώνουν τεράστια φοροκλοπή στον ΦΠΑ αλλά και την αδυναμία του κράτους να ανακτήσει τα κλεμμένα. Θεωρούν απαράδεκτο ότι οι αρχές στην χώρα μας δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια εκτίμηση του εύρους της ζημιάς που υφίσταται το δημόσιο και προτείνουν να ζητήσουν από το ΔΝΤ και την ΕΕ να βοηθήσουν στο έργο αυτό.

Έτσι, προτείνουν άμεση κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών όσων χρωστούν στο Δημόσιο για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης (αναφορικά με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, του ΦΠΑ και των εύπορων φορολογούμενων). Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Προτείνουν, ακόμη να γίνουν στοχευμένοι φοροέλεγχοι σε ομάδες υψηλού κινδύνου (σαν τέτοιες κατονομάζει γιατρούς και δικηγόρους). Ως σημαντικότερο όλων όμως, προτάσσει την ιδέα να τεθεί κατώτατο όριο εγγραφής στον ΦΠΑ -που στην Ευρώπη σήμερα είναι τα 25.000 ευρώ- ώστε να μην χάνει έσοδα το κράτος (αντί να εισπράττει) από τους μικροεπιχειρηματίες που υπάγονται στο φόρο.

Συγκεκριμένα οι συντάκτες της εκθέσεως διαπιστώνουν πως «περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις ΦΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων. Σε αντίθεση με την κατάσταση σε άλλες Χώρες Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εφαρμόζεται ένα κατώτατο όριο εγγραφής». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση αυτή αναφέρεται στο ελάχιστο τζίρο πέραν της οποίας μια επιχείρηση ή ένας επιτηδευματίας θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ.

H έκθεση υποδεικνύει και μαζική μετακίνηση εφοριακών σε φορολογικούς ελέγχους, υπό αυστηρή εποπτεία, για την είσπραξη εσόδων που μένουν στα αζήτητα.Είναι ενδεικτικό πως ενώ ο στόχος για την είσπραξη παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών για φέτος είχε τεθεί στα 2 δισ. με βάση το Μνημόνιο, έως τον Σεπτέμβριο είχαν εισπραχθεί μόλις 897 εκατ. και μέχρι τέλος του χρόνου υπολογίζεται να φτάσει στο 1,1 δισ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: