14.12.12

Και τώρα τρέχουμε...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος
«Το Grexit πέθανε!..», διαμήνυσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, αποτυπώνοντας με αυτήν τη φράση το κλίμα ανακούφισης που επικρατεί στην κυβέρνηση, έπειτα από τη θετική κατάληξη της πολύμηνης μάχης για την...
εκταμίευση του μεγάλου χρηματοδοτικού πακέτου που ανέμενε η χώρα. Η δόση - μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ, που καλύπτει και το κόστος της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, προσφέρει μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και εκτιμάται ότι βάζει οριστικά τέλος στη διεθνή και εγχώρια αμφισβήτηση για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.


Την προσεχή Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το πρώτο πακέτο από τη μεγάλη δόση, ύψους 34,3 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα εκταμιευθούν έως τον Μάρτιο, παρέχοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο – το όχημα για βγει οριστικά η χώρα από τη δίνη της ύφεσης. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ημέρα «δικαίωσης και νέας αφετηρίας», ενώ με τις ευχαριστίες προς τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κατέστησε ουσιαστικά σαφές ότι επενδύει στην ενίσχυση της τρικομματικής συνεργασίας.
Παράλληλα, κινείται με στόχο να μη χαθεί χρόνος και η κυβέρνηση να επιταχύνει από την επόμενη κιόλας ημέρα της δόσης. Το σχέδιο ανάταξης, που είχε ως βασική προϋπόθεση την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας, περνά μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Για τον στόχο αυτό, ο Πρωθυπουργός συναντά εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ανοίγοντας κι επισήμως – με αφετηρία τον ΟΣΕ – τον κύκλο των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων.

Ηχηρό μήνυμα ότι η εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ δεν πρέπει να εφησυχάσει την κυβέρνηση και να οδηγήσει σε χαλάρωση τον κρατικό μηχανισμό στέλνει σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, βάζοντας άμεσα σε εφαρμογή τα επόμενα βήματα που προβλέπει ο σχεδιασμός του τρικομματικού συνασπισμού.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΑΛΜΟΥΝΙΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρωθυπουργός θα παρατείνει την παραμονή του στη βελγική πρωτεύουσα και με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής για το σχέδιο της τραπεζικής ένωσης θα συναντηθεί εκτάκτως με τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, προκειμένου να εξεταστεί το πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης και στόχος είναι να ξεπεραστούν προβλήματα που σχετίζονται με το κοινοτικό πλαίσιο και μπορούν να εξελιχθούν σε τροχοπέδη για την άμεση υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έκαναν λόγο για κοινοτικά εμπόδια που προβάλλονται με αφορμή τις κρατικές ενισχύσεις σε ελληνικές ΔΕΚΟ, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Αλμούνια βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.
Την ίδια ώρα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο κάνουν λόγο για «αλλαγή κλίματος σε όλα τα επίπεδα», η οποία αποτυπώθηκε χθες τόσο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τοποθετήθηκαν με εγκωμιαστικά σχόλια για την ελληνική προσπάθεια, ενώ ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε την απόφαση του Εurogroup που είχε προηγηθεί ως επιβεβαίωση ότι «η Ευρώπη της αλληλεγγύης παραμένει ισχυρή».
Για όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τις επόμενες ημέρες τους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ στη σύσκεψη με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη αναμένεται να εξεταστεί και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και τη προσέλκυση επενδύσεων. «Στόχος είναι όλοι οι άξονες του κυβερνητικού προγράμματος να τρέξουν παράλληλα, ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα που προσδοκούμε σε κάθε στάδιο», έλεγαν χθες στενοί συνεργάτες του.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός επενδύει πολλά και στη αλλαγή κλίματος στο εσωτερικό. Στην προσπάθεια να τονωθεί η «εθνική αυτοπεποίθηση» επικεντρώθηκε και στις δηλώσεις που έκανε χθες, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. «Σήμερα τελειώνουν οι φήμες, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ», τόνισε και, στοχεύοντας την εσωτερική αντιπολίτευση, έκανε λόγο για «νέα αφετηρία» για την Ελλάδα και για «δικαίωση της πολιτικής τριών κομμάτων που πίστεψαν στην αναγέννηση της χώρας και όχι στην καταστροφή της».
«Το σύννεφο αβεβαιότητας που σκέπαζε τη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα απομακρύνθηκε πλέον οριστικά. Και αυτό θα επιτρέψει να υπάρξουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να πέσει η ανεργία, που ήταν πάντα το μεγάλο ζητούμενο. Κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα γίνει τίποτε από αυτά... Σήμερα κερδίσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την κρίση οριστικά», κατέληξε.
«Η Ελλάδα πήρε μια πολύ μεγάλη ανάσα... Κέρδισε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, με άνεση χρόνου πια κι όχι με το μαχαίρι στον λαιμό, και να μπει έτσι στον δρόμο της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας... Το ταξίδι σήμερα αρχίζει. Διότι η χώρα κατέκτησε ξανά το δικαίωμά της να ελπίζει», ήταν το μήνυμα αισιοδοξίας που εξέπεμψε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας...
NEA 

Δεν υπάρχουν σχόλια: