11.12.12

Η «μούμια» τρομάζει την Ευρώπη...

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Την αρχή μιας νέας δοκιμασίας για την Ευρώπη και τις αγορές σηματοδοτεί η απόφαση του Μάριο Μόντι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Ιταλίας μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, τα Χριστούγεννα, αλλά και η πρόθεση του...
Σίλβιο Μπερλουσκόνι να διεκδικήσει για έκτη φορά την εξουσία.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία δεν άφησαν ανεπηρέαστη την τελετή απονομής του Νομπέλ Ειρήνης στο Οσλο, απ' όπου ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και η Ανγκελα Μέρκελ επιφύλαξαν θερμά σχόλια για τον ιταλό Πρωθυπουργό. «Ο Μάριο Μόντι αποδείχθηκε ένας εξαιρετικός Πρωθυπουργός και ελπίζω η πολιτική που υιοθέτησε να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ. «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά, έχουμε μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης», ανέφερε η γερμανίδα Καγκελάριος. Τη βεβαιότητά του ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, παρά την πολιτική κρίση, εξέφρασε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Ισχυροί ήταν, ωστόσο, οι κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,5% ενώ τα ιταλικά σπρεντ σημείωσαν νέα άνοδο φτάνοντας στις 380 μονάδες, για να προσγειωθούν τελικά στις 350. Ανοδικά κινήθηκαν και τα ισπανικά σπρεντ, που έφτασαν στις 425 μονάδες με τον ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος να εκφράζει φόβους ότι η ιταλική αστάθεια είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την Ισπανία. Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε τελικά στο -0,56%, ενώ οριακά κέρδη κατέγραψαν τα Χρηματιστήρια στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο.
Την ίδια ώρα ο Μάριο Μόντι επιχειρούσε να εμφανιστεί καθησυχαστικός από τη νορβηγική πρωτεύουσα. «Αντιλαμβάνομαι την αντίδραση των αγορών, αλλά δεν πρέπει να δραματοποιούμε την κατάσταση. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση», τόνισε. «Οι αγορές δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα υπάρξει κενό στη λήψη των αποφάσεων», πρόσθεσε.
Μιλώντας, πάντως, στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» δήλωσε «ανήσυχος» ενώ υποστήριξε ότι η παραίτηση ήταν μονόδρομος μετά τη δήλωση του γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο ότι η «κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της».
Ως προς τις προθέσεις του, ο τεχνοκράτης Πρωθυπουργός εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά αινιγματικός. «Προς το παρόν δεν σκέπτομαι να θέσω υποψηφιότητα στις εκλογές», δήλωσε χθες. Η διατύπωση αφήνει χώρο στην υπόθεση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό.
Η ιδέα, πάντως, μιας υποψηφιότητας Μόντι δεν φαίνεται να αρέσει και πολύ στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. «Καλύτερα να μείνει έξω από την κούρσα ο Μόντι», εκτίμησε υποψήφιος πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Πεσκάρα.
Το σκεπτικό του Μπερσάνι είναι ότι ο τεχνοκράτης Πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να χάσει τον χαρακτήρα της χρυσής εφεδρείας. «Ακριβώς επειδή ο Μόντι μπορεί να φανεί και πάλι χρήσιμος, θα ήταν καλύτερα να μείνει εκτός κούρσας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «στο μέλλον μπορεί να υπάρξει η ανάγκη μιας συνεργασίας στο όνομα της Ιταλίας».

ΣΕ ΝΕΟ ΡΟΛΟ. Η τοποθέτηση αυτή αναβιώνει το σενάριο μιας νέας καριέρας του Μόντι στην πολιτική - αυτή τη φορά στον ρόλο του τσάρου της ιταλικής οικονομίας σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό τον Μπερσάνι, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες ότι υποψήφιος πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος θα είναι αυτός και μόνο. Στον αντίποδα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να δώσει τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές, αναδεικνύοντας τα ηγετικά του προσόντα απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν απέκτησε ποτέ τη φήμη του ηγέτη.
Ο πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας του μέσων ενημέρωσης επιχείρησε παράλληλα να διεμβολίσει την Κεντροαριστερά απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας στον Ματέο Ρέντσι, αντίπαλο του Μπερσάνι στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος.
«Με τον Ρέντσι θα μπορούσαμε να δώσουμε μαζί τη μάχη», ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε ο Καβαλιέρε στον 38χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας. «Καλώ τον Μπερλουσκόνι να αποφύγει τις γελοιότητες», ήταν η σκληρή απάντηση του Ρέντσι.
Με αυτή την ανταλλαγή πυρών εισέρχεται η Ιταλία σε μια προεκλογική περίοδο που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 ή στις 24 Φεβρουαρίου, οπότε οι ιταλοί πολίτες θα κληθούν στις κάλπες.
TA NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: