16.12.12

O Σουφλιάς και οι 3 φάκελοι...



Πολύ συγκρατήθηκε ο κ. Γ. Σουφλιάς χωρίς να εκφράσει τη γνώμη του, η οποία δεν θα μπορούσε να ήταν «ουδέτερη» για τα τεκταινόμενα του υπουργείου Οικονομικών, γράφει σήμερα (16/12) ο «Βηματοδότης».
Με αφορμή τη φαρσοκωμωδία που διαδραματίζεται γύρω από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο... Σαρακατσάνος, είπαν άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του, θυμήθηκε τη δική του, προ εικοσαετίας και βάλε, θητεία στην πλατεία Συντάγματος. Οπως εξήγησε σε συνεργάτη μου, το 1990 επί οικουμενικής κυβερνήσεως, ο κ. Σουφλιάς είχε ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο και επαναστατικό για την εποχή φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, εισήγαγε τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες.

Τοποθέτησε μάλιστα, γράφει η στήλη, τρία αντίτυπα του νομοσχεδίου σε τρεις φακέλους διαφορετικού χρώματος και έδωσε τον μπλε φάκελο στον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πρόεδρο τότε της ΝΔ, τον πράσινο φάκελο στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κόκκινο φάκελο στον Χαρίλαο Φλωράκη. Παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια απέσπασε τα «εύγε» των πολιτικών αρχηγών, το νομοσχέδιο δεν προχώρησε , προφανώς γιατί όλοι, με πρώτους τους επιφανείς της ΝΔ υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την ενδεχόμενη εφαρμογή του. Λίγοι άλλωστε βουλευτές θα ήταν διατεθειμένοι να το υπερψηφίσουν και στη συνέχεια να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Ο κ. Σουφλιάς δεν παραλείπει να επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι αν είχε τότε ψηφιστεί και εφαρμοστεί το δικό του νομοσχέδιο, σήμερα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και η χώρα δεν θα είχε αποτελεσματικά αντιμετωπιστεί. Δεν τον άκουσαν τότε και ο κ. Σουφλιάς παραιτήθηκε. Αυτός ήταν ο λόγος. Δεν είμαι σίγουρος βέβαια ότι συμφωνώ με το συμπέρασμα του πρώην υπουργού. Ακόμη κι αν το νομοσχέδιο είχε τότε ψηφιστεί, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα είχε τροποποιηθεί και καταργηθεί μετ’ επαίνων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: