6.12.12

O Mήτρος και ο Μητρούσης...


Tα ΝΕΑ στην τελευταία σελίδα αριστερά έχουν τον Μήτρο (Μητρόπουλο) και δεξιά τον Μητρούση (Ντερμπεντερη), που σήμερα στο άρθρο του έχει τον τίτλο της κινηματογραφικής ταινίας "Δουλειές του ποδαριού", με τους Βέγγο και Φραγκίσκο Μανέλη (ο γραφίστας του N-N προτίμησε για το Ντερμπεντέρη, τη φιγούρα του Μανέλη - Μητρουση).

Δουλειές του ποδαριού

Του Ι.Κ.Πρετεντέρη

Ολοι, υποθέτω, συμφωνούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα...
νέο, απλό, εσωτερικά δίκαιο, εύχρηστο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα.
Σωστά; Νομίζω σωστά.
Ολοι, υποθέτω, συμφωνούμε πως η συγκεκριμένη πολυκομματική κυβέρνηση, άντε και με την πίεση των δανειστών, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για να αποκτήσουμε ένα τέτοιο σύστημα.
Ενα φορολογικό σύστημα, δηλαδή, ευρύτατης αποδοχής και λογικής, το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε τρεις και λίγο, ανάλογα με τις ανάγκες των περιστάσεων και των κυβερνήσεων.
Μια κανονική φορολογική μεταρρύθμιση - λέω τη λέξη «μεταρρύθμιση» για να καταλαβαίνει και η τρόικα, που υποτίθεται ότι διαπνέεται από μεταρρυθμιστικό μένος.
[Να υπενθυμίσω ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι το... δέκατο(!) φορολογικό νομοθέτημα από το 2010, όταν η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο].
Σωστό κι αυτό; Νομίζω σωστό.
Αντί για όλα αυτά, όμως, βλέπουμε ένα αυτιστικό οικονομικό επιτελείο να γράφει και να σβήνει στο γόνατο, να προτείνει και να αποσύρει, να εξοργίζει και να κατευνάζει.
Δουλειές του ποδαριού.
Σε σημείο που τα κόμματα εξανέστησαν και ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παρέμβει για να ξαναρχίσει η κουβέντα από την αρχή. Το κλήμα όμως στράβωσε.
Και στράβωσε διότι το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε στραβά από την αρχή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Διότι όταν συμφώνησε να φέρει 2,5 δισ. περισσότερα φορολογικά έσοδα σε μια χώρα 25% φτωχότερη τι ακριβώς εννοούσε;
Πώς θα φέρει 2,5 δισ. περισσότερα σε μια χώρα όπου τα φορολογικά έσοδα του 2013 με δυσκολία θα πλησιάσουν τα έσοδα του 2006;
Πού θα βρει τα 2,5 δισ. περισσότερα όταν από το 2010 μειώνονται σταθερά τα φορολογικά έσοδα, παρότι αυξάνονται όλοι οι φορολογικοί συντελεστές;
Και από ποιους θα προκύψουν αυτά τα 2,5 δισ. περισσότερα όταν στον προϋπολογισμό του 2013 η πρόβλεψη για έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι «μηδέν»;
Ετσι τώρα έχουμε μια τρόικα που λέει «το συμφωνήσατε, κάντε το!» και έναν υπουργό Οικονομικών που πλειοδοτεί ότι «πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας!».
Μόλο που αυτός συμφώνησε μια εξωπραγματική δέσμευση, την οποία προσπαθεί τώρα να επιβάλει στο όνομα της συμφωνίας που έκανε. Παρανοϊκά πράγματα!
Υποθέτω βεβαίως ότι τα 2,5 δισ. θα βρεθούν τελικώς από τα ίδια γαϊδούρια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Υποθέτω ότι το πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση θα είναι τεράστιο, ίσως ανεπανόρθωτο.
Υποθέτω ότι κάποια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών θα εξανεμιστεί, για να συναντήσει τους προκατόχους του στο νεκροταφείο των «σωτήρων της πατρίδας».
Αλλά η χώρα θα έχει χάσει την ιστορική ευκαιρία να κάνει μια σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση.
Αντί να κάνει δουλειές του ποδαριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: