1.1.13

Μνημονιακό έτος το 2013 για την Κύπρο...

Στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 17 Φεβρουαρίου και στο μνημόνιο, το οποίο είναι πολύ πιθανό να υπογραφεί από τη νέα κυβέρνηση, εστιάζεται το ... ενδιαφέρον πολιτικών και πολιτών με την είσοδο στο 2013.

Εκ των βασικών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στηρίζεται από το κόμμα του και το ΔΗΚΟ και τον οποίο φέρουν μέχρι στιγμής πρώτο όλες οι δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, η υποψηφιότητά του δεν συγκεντρώνει τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, οι οποίοι στέφονται προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, τον οποίο στηρίζει η ΕΔΕΚ. Ο άλλος βασικός υποψήφιος είναι ο τέως υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, τον οποίο στηρίζει το ΑΚΕΛ. Τα άλλα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν να αφήσουν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ των κυρίων Λιλλήκα και Μαλά για τη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν ουδείς των υποψηφίων συγκεντρώσει το 50% + 1 των ψήφων, τότε μέσα σε μια βδομάδα διεξάγεται επαναληπτική εκλογή για την εκλογή του Κυπρίου προέδρου μεταξύ των δύο υποψηφίων, που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Οικονομία, συνταξιοδοτικό και εργασιακά

Στην οικονομία, η Κύπρος εισήλθε σε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας προβλέπεται αρνητικός κατά 3,5%, με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται ίσως και σε μη βιώσιμα επίπεδα, η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία ανέρχεται σε 13,7%, η ανεπίσημη ξεπερνά το 14% και η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώνεται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ το μέσο μηναίο εισόδημα των υπαλλήλων παραμένει σταθερό, εντούτοις το διαθέσιμο εισόδημα θα είναι μειωμένο λόγω των αυξημένων εισφορών και έκτακτων περικοπών.

Ήδη, σε εφαρμογή σειράς μνημονιακών νόμων, που ψήφισε η Βουλή, ισχύει από σήμερα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην τιμή των καυσίμων κίνησης, κατά 7 σεντ το λίτρο, ο οποίος από την 1/1/2014 θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 5 σεντ το λίτρο.

Στην πραγματικότητα, το κόστος των καυσίμων που θα επιβαρυνθεί ο αγοραστής θα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς στις 14 Ιανουαρίου 2013 θα αυξηθεί και ο συντελεστής του ΦΠΑ στο 18% από 17%. Ο φόρος κατανάλωσης αυξάνεται και στα αλκοολούχα ποτά, με εξαίρεση το κρασί.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 18% αφορά στην αγορά όλων των αγαθών, πλην των τροφίμων και των φαρμάκων που παραμένουν στο 5%.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, αφορά το συνταξιοδοτικό στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τα ωφελήματα (σύνταξη και εφάπαξ) του εργαζόμενου μέχρι τις 31/12/2012 κατοχυρώνονται στη βάση της υφιστάμενης φόρμουλας υπολογισμού και από την 1/1/2013 τίθεται σε εφαρμογή η νέα φόρμουλα, που συνοψίζεται στον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων επί του μέσου όρου των μισθών του υπαλλήλου στη συνολική υπηρεσία από την ημερομηνία πρόσληψής του.

Οι μηνιαίες αποκοπές διαμορφώνονται ως εξής:

- Το κράτος- εργοδότης θα αποκόπτει από τις συντάξιμες απολαβές ποσό που αντιστοιχεί με 3% επί του μισθού.

- Από τις μηνιαίες απολαβές υπαλλήλου, ο οποίος διορίστηκε σε θέση στο δημόσιο μεταξύ 1η Οκτωβρίου 2011 και της 31η Δεκεμβρίου 2012 (συμπεριλαμβανομένων των δύο ημερομηνιών) θα αποκόπτει αναδρομικά ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο με 3% επί του μισθού του για ένταξή του στο κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων ή σχέδιο όμοιο με το κυβερνητικό.

Επίσης, σε επίπεδο κοινωνικών παροχών τερματίζεται η καταβολή του επιδόματος μητρότητας και η μείωση του ύψους του επιδόματος τέκνου (εφαρμογή στενότερων εισοδηματικών κριτηρίων).

Επίσης, από σήμερα και μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016 το ύψος της κοινωνικής σύνταξης «παγώνει» στα 336,28 ευρώ.

Εξάλλου, από αύριο στον δημόσιο τομέα υιοθετείται συνεχές ωράριο εργασίας και καταργείται η εργασία το απόγευμα της Τετάρτης. Η μετατροπή του ωραρίου ήταν απαίτηση της τρόικας και ο κύριος λόγος είναι η εξοικονόμηση.

Στο ωράριο στον δημόσιο τομέα θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου κατά την οποία θα κυμαίνεται από τις 7.30/8.30 μέχρι τις 15.00/16.00. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 το ωράριο θα μετακινηθεί κατά μισή ώρα ξεκινώντας από τις 8.00/9.00 μέχρι τις 15.30/16.30, διατηρώντας το στοιχείο της ελαστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: