14.1.13

Ελεύθερη έξοδος από την Κούβα, μετά από 50 χρόνια...



Τι προβλέπεται από την ταξιδιωτική μεταρρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ στην Κούβα τα μεσάνυχτα της Κυριακής...
Για πρώτη φορά μέσα σε 50 χρόνια, οι Κουβανοί έχουν από τη Δευτέρα το δικαίωμα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χάρη σε μεταρρύθμιση του νόμου περί μετανάστευσης που υιοθετήθηκε από τον...
πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και την οποία περίμεναν με ανυπομονησία οι πολίτες της χώρας.

Αρκετοί από αυτούς, εκφράζουν ωστόσο την ανησυχία ότι η εφαρμογή θα είναι περιορισμένη.

Η μεταρρύθμιση, που ανακοινώθηκε στις 16 Οκτωβρίου από τον Ραούλ Κάστρο και τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής (07:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας), ανοίγει τις πόρτες του εξωτερικού για τους Κουβανούς, ή τουλάχιστον γι” αυτούς που έχουν τα μέσα για να ταξιδέψουν.

Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, κάθε Κουβανός άνω των 18 ετών μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό, αν είναι εφοδιασμένος με διαβατήριο. Οι ανήλικοι μπορούν επίσης να βγαίνουν από τη χώρα με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τη σχετική άδεια των γονιών ή των κηδεμόνων τους.

Ο νόμος αναμένεται να διευκολύνει ιδιαίτερα τους περίπου δύο εκατομμύρια Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό (το 80% των οποίων στις ΗΠΑ, κυρίως στη Φλόριντα), καθώς και τους αθλητές και τους επαγγελματίες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν το 1961 από το κομμουνιστικό καθεστώς, οι Κουβανοί που ήθελαν να φύγουν από το νησί, έπρεπε να ζητούν μια «λευκή κάρτα» και να παρουσιάζουν μια πρόσκληση από το εξωτερικό, όπου σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαν να παραμείνουν για περισσότερο από 11 μήνες, διαφορετικά τα αγαθά τους κατάσχονταν ενώ οι ίδιοι έχαναν τη δυνατότητα επιστροφής.

Μέχρι σήμερα τα τυπικά χαρτιά (διαβατήριο, άδεια εξόδου, επικυρώσεις εγγράφων, βίζα από τη χώρα προορισμού) κόστιζαν αρκετές φορές μέχρι και 500 δολάρια. Μαζί με το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, καθιστούσαν συχνά τα ταξίδια οικονομικά αδύνατα για τους Κουβανούς, ο μέσος μηνιαίος μισθός των οποίων ανέρχεται σε μόλις 20 δολάρια. Να σημειωθεί ωστόσο, πως ακόμα και σήμερα το διαβατήριο κοστίζει περίπου 100 δολάρια.

Από τότε που ο Ραούλ Κάστρο διαδέχθηκε τον αδελφό του, Φιντέλ, τον Ιούλιο 2006, εισήγαγε μεταρρυθμίσεις δίνοντας μεγαλύτερο «χώρο» στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, δεν θα μπορούν όλοι οι κουβανοί να μετακινούνται ελεύθερα. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου, ορισμένοι ηγέτες και επιφανείς επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την έξοδό τους από τη χώρα.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε αυτούς τους περιορισμούς υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ ευνοούν εδώ και δεκαετίες τη «φυγή εγκεφάλων» και σταρ – αθλητών (κυρίως του baseball).

Οι αρχές διευκρίνισαν πως οι γιατροί θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς εμπόδια. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι να έρθουν στη χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ώστε να τονωθεί η αδύναμη οικονομία του νησιού.

Την απόφαση της κουβανέζικης κυβέρνησης έλαβε θετικά και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, που καλείτε να εγκρίνει πολλές βίζες Κουβανών υπηκόων που επιθυμούν να εργαστούν στις ΗΠΑ.
Πηγή: globalpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: