19.1.13

Πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων του Βόλου που κτίστηκαν το ΄70!...

Oι τελευταίες εξελίξεις αφορούν στα τσουχτερά πρόστιμα που επέβαλε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου σε 250 διαμερισματούχους πολυκατοικιών στο Μαλάκι, καθώς θεωρεί ότι αυτά κτίστηκαν σε περιοχή που είναι αιγιαλός.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 15.000 - 150.000 ευρώ και αφορούν σε τρεις πολυκατοικίες που...
κτίστηκαν στην περιοχή κατά τη δεκαετία του ΄70. Από το διάστημα ανέγερσης των οικοδομών μέχρι και σήμερα στα συγκεκριμένα ακίνητα έγιναν χιλιάδες συμβολαιογραφικές πράξεις αγοράς και μεταβίβασης, λέει ο κ. Κυτιλής, ιδιοκτήτης διαμερισμάτων στην περιοχή, με την πρωτοβουλία του οποίου συγκαλείται μεθαύριο το πρωί συγκέντρωση προκειμένου όλοι οι διαμερισματούχοι να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις. Η νέα εξέλιξη, λέει ο κ. Κυτιλής, είναι ότι από τις 8 Δεκεμβρίου ισχύει διάταξη σύμφωνα με την οποία για να γίνει ανακοπή κατά του Ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει να καταβληθεί το 20% της αξίας του συνολικού προστίμου.

Ο κ. Κυτιλής κάνει λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση η οποία προκλήθηκε μετά την απόφαση επαναχάραξης του αιγιαλού που καθορίστηκε το 2005, μολονότι όπως λέει μέχρι τότε καμία επισήμανση δεν είχε γίνει από τους αρμόδιους φορείς, ενώ δεν σημειώθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τις μεταγραφές τίτλων ιδιοκτησίας στο Υποθηκοφυλακείο. Σύμφωνα με τον κ. Κυτιλή οι μελετητές επαναχάραξης του αιγιαλού υποστηρίζουν ότι πριν το 1880 η θάλασσα στην περιοχή έφτανε μέχρι το βουνό, σε απόσταση δηλαδή 400 μέτρων από τη σημερινή της θέση.

Οι τίτλοι ιδιοκτησίας των τριών επίμαχων πολυκατοικιών χρονολογούνται από το 1916 ενώ η γειτονική έκταση, όπου βρίσκεται χώρος φιλοξενίας ατόμων της Τρίτης Ηλικίας, αποκτήθηκε με συμβόλαιο που πρωτοσυντάχθηκε το 1880, ένα μόλις χρόνο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό. Το συμβόλαιο εκείνο έγινε σε συμβολαιογραφείο της Εύβοιας, καθώς στο Βόλο δεν υπήρχε ακόμη συμβολαιογραφείο μιας και ο Βόλος και η Μαγνησία ήταν ακόμη υπό τουρκικό ζυγό. Γιατί αυτή η διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα σε δύο όμορες ιδιοκτησίες;
Εφ. Ταχυδρόμος (ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: