16.1.13

Λουτρό αίματος με πάνω από 80 νεκρούς στο Χαλέπι...


Ξεπερνούν τους 80 οι νεκροί και τους 160 οι τραυματίες από δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία, ενόσω στο κτίριο ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες φοιτητές για τις εξετάσεις του εξαμήνου.
Το συριακό καθεστώς διά της...
δημόσιας τηλεόρασης κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», επιρρίπτοντας την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στους αντικαθεστωτικούς. Οι αντάρτες από την πλευρά τους μιλούν για αεροπορικό βομβαρδισμό.

«Ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος των φοιτητών μας κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων ανέρχεται προς το παρόν στους 82 νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες» δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας, Μοχάμαντ Ουάχιντ Άκαντ.

Ένας γιατρός από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία του προξενείου της στο Χαλέπι μετά τις δύο εκρήξεις που σκόρπισαν το θάνατο στο πανεπιστήμιο της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Συρίας.

Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται ελέγχεται από τον κυβερνητικό στρατό. Το Χαλέπι είναι διαιρεμένο από τον περασμένο Ιούλιο ανάμεσα σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες και άλλες που ελέγχονται από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αιτία της έκρηξης δεν έχει προσδιοριστεί. Αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν πως επρόκειτο για αεροπορικό βομβαρδισμό, ενώ στρατιωτική πηγή διαβεβαιώνει πως επρόκειτο για πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες, αστόχησε και έπεσε στο πανεπιστήμιο. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Εν τω μεταξύ, από το Παρατηρητήριο έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε άλλες συγκρούσεις στη Συρία. Τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Χούλα, στην κεντρική Συρία.

Πέντε γυναίκες είναι μεταξύ των θυμάτων στη Χούλα, στην επαρχία της Χομς.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, δήλωσε πως η πόλη, όπου στις 25 Μαΐου 2012 είχαν σκοτωθεί 108 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, αποτελεί σήμερα «θέατρο βομβαρδισμών και καθημερινών επιθέσεων».

Από την πλευρά του, το Γενικό Συμβούλιο της Συριακής Επανάστασης, μια οργάνωση ακτιβιστών επί του πεδίου, έκανε λόγο για δεκάδες τραυματίες.

Στη Χομς, οι συνοικίες Τζομπάρ και Σουλτανιγέ έγιναν στόχοι αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Νότια της Δαμασκού, η πόλη Αλ Μλέιχα έγινε στόχος αεροπορικού πλήγματος από τις δυνάμεις του καθεστώτος και δέχθηκε επίσης πυρά ρουκετών, ενώ μάχες έφερναν αντιμέτωπους αντάρτες και στρατιώτες κοντά στην έδρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη, πρόσθεσε η οργάνωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: