21.1.13

Την εκταμίευση των 9,2 δισ. ευρώ προς τη Ελλάδα...


... αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup...
 Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής στην ΕΕ, ο ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς και οι όροι για την...
απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα εξετασθούν το απόγευμα της Δευτέρας στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), το οποίο θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει το Eurogroup για την σταδιακή υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων του νέου Μνημονίου, για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012, για τις διεργασίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις παρεμβάσεις που δρομολογεί η Κυβέρνηση στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και της φορολογικής διοίκησης, τομείς που το Eurogroup ζητά άμεσα απτά αποτελέσματα.

Μετά την έγκριση της χορήγησης της δόσης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να εγκρίνει και αυτό την εκταμίευση. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι τα κεφάλαια θα αποδεσμευθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Από το συνολικό ποσό των 9,2 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού (πληρωμή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κ.ά.) και την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Στο Eurogroup θα προεδρεύσει για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, έπειτα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του ευρωπαϊκού οργάνου. Οι δε υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εκλέξουν νέο πρόεδρο του Eurogroup τον Ολλανδό κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με τις γνωστές ενστάσεις της Γερμανίας και της Φιλανδίας για την αναδρομική ισχύ του μέτρου να παραμένουν στο τραπέζι.

Η πολιτική απόφαση για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ελήφθη κατά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος αλληλοχρέωσης τραπεζών και κυβερνήσεων.

Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα περιμένουν πολλά από τον εν λόγω μηχανισμό, ενώ Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία πιστεύουν ότι ο ESM θα πρέπει να βοηθήσει μόνο στην επίλυση προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στο μέλλον κι ότι τα τρέχοντα προβλήματα πρέπει να παραμείνουν στην ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων.
ΤΑ ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: