29.1.13

Κυβερνητικό… block στα μπλόκα...

Ουκ αν λάβεις… είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στους αγρότες. Αισιοδοξία για αποκλιμάκωση των αντιδράσεων.
Στους γαλάζιους αγρότες που παραμένουν ακόμη ήσυχοι, τους κόκκινους που, επί του παρόντος, κινητοποιούνται με ... πολύ μικρότερη μαχητικότητα απ’ ότι στο παρελθόν αλλά και στα χρήματα που θα δοθούν τις επόμενες ώρες και ημέρες, έναντι οφειλομένων, στους αγρότες στηρίζουν την αισιοδοξία του στο κυβερνητικό επιτελείο, ότι η απειλή των αγροτικών μπλόκων δεν θα γίνει και πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται κάθετη έναντι των αγροτικών αιτημάτων για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, για αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ και για αλλαγή στη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών, έχοντας ως ένα επιπλέον δεδομένο την κάθετη άρνηση της τρόικας ακόμη και στο να συζητήσει αλλαγές. Έτσι περιορίζεται στην τακτοποίηση των υπεσχημένων, δηλαδή την προκαταβολή του 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο, την εντός Φεβρουαρίου καταβολή αποζημιώσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά και τα οφειλόμενα 30 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές.

Την θέση αυτή μετέφερε στους αγρότες και ο κ. Φώτης Κουβέλης, ο πρώτης της κυβερνητικής τρόικας που συναντήθηκε μαζί τους χθες. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πάντως, εμφανίστηκε θετικός να μεταφέρει τα αιτήματά τους στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ενώ είχε και κύκλο συνεννοήσεων με τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη.

Στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθεί σήμερα και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοικτοί.

Η στάση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την αισιοδοξία τους, οι κυβερνητικοί εταίροι δεν κρύβουν και τον προβληματισμό τους για τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αριστεράς. Το ΚΚΕ έχει, ούτως ή άλλως, συντεταγμένες δυνάμεις στον κάμπο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν, ακόμη, σαφή εικόνα για το πόσο επιθυμεί να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μην έχει ισχυρή συνδικαλιστική παρουσία ωστόσο κινείται με τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ήδη στο Μαξίμου σημείωσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο τις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου όσο και τη δήλωση του κ. Αλ. Τσίπρα ότι θα περιοδεύσει στους χώρους συγκέντρωσης των αγροτών.


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: