25.1.13

Αίγυπτος: Επεισόδια στη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης...

Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου συγκεντρώνονται χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, ενώ συγκρούσεις σημειώνονταν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, κατά τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην...
ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ και στην εκλογή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των διαδηλωτών.

Στην πόλη Ισμαϊλίγια, διαδηλωτές πυρπόλησαν γραφεία που χρησιμοποιούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ομάδα νεαρών είχε προηγουμένως διαρρήξει και λεηλατήσει το κτήριο.

Χιλιάδες πολέμιοι του κ. Μόρσι και των ισλαμιστών Αδελφών Μουσουλμάνων απ΄ όπου προέρχεται πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να θέσουν εκ νέου τα αιτήματα της εξέγερσης την οποία υποστηρίζουν ότι έχουν προδώσει οι ισλαμιστές.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ. Στο Κάιρο, τα επεισόδια είχαν αρχίσει από χθες και συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από συγκρούσεις έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ξημερώματα, εκατοντάδες νεαροί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ καθώς προσπαθούσαν να πλησιάσουν το τείχος που εμποδίζει την πρόσβαση στα κυβερνητικά κτήρια κοντά στην Ταχρίρ. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, ενώ το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 16 τραυματίες.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Αλεξάνδρεια, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα, ενώ στο Σουέζ τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν διαδηλωτές να πετούν πέτρες σε κυβερνητικά κτήρια.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν αποφασίσει να μην καλέσουν τους υποστηρικτές τους σε αντιδιαδήλωση, φοβούμενοι βίαιες συγκρούσεις. Αντ’αυτού, για τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης, οι Αδελφοί διοργανώνουν μια σειρά από κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Σε ομιλία του την Πέμπτη με αφορμή τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ, ο κ. Μόρσι απηύθυνε έκκληση στους Αιγύπτιους να τιμήσουν την επέτειο «με πολιτισμένο, ειρηνικό τρόπο που περιφρουρεί το έθνος μας, τους θεσμούς μας, τις ζωές μας...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: