16.1.13

Η γερμανική κεντρική τράπεζα επαναπατρίζει τα αποθέματα χρυσού...

Δεν φοβάται πλέον «σοβιετική επέμβαση»...
Η γερμανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να επαναπατρίσει μέχρι το 2020 όλα τα αποθεματικά της σε χρυσό που φυλάσσονται στο Παρίσι και ένα μέρος του χρυσού της που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, συνολικά 674 τόνους ή το 19% των αποθεμάτων χρυσού της χώρας.

Η...
Bundesbank δικαιολόγησε τον επαναπατρισμό του γερμανικού χρυσού από την Τράπεζα της Γαλλίας με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται πλέον πιθανότητα συναλλαγματικών πράξεων μεταξύ των δύο χωρών, αφού Γαλλία και Γερμανία χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα.

Σήμερα στη Γαλλία φυλάσσονται 374 τόνοι χρυσού ή το 11% των συνολικών γερμανικών αποθεμάτων.

Μέχρι το 2020 τα αποθέματα που φυλάσσονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη θα μειωθούν στο 37% των συνολικών αποθεμάτων, από 45% σήμερα, θα επαναπατριστούν δηλαδή τουλάχιστον 300 τόνοι. Ο χρυσός από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ θα μεταφερθεί στα χρηματοκιβώτια της Μπούντεσμπανκ στη Φρανκφούρτη. Σταδιακά τα αποθέματα εντός της Γερμανίας θα αυξηθούν από το 31% σήμερα στο 50%.

Η Bundesbank αποφάσισε επίσης να μην επαναπατρίσει το χρυσό της (το 13% των συνολικών αποθεματικών) που φυλάσσεται από την Τράπεζα της Αγγλίας. Aπό το 2000 έχουν επιστρέψει από το Λονδίνο 900 τόνοι χρυσού.

Η Γερμανία είχε στείλει τη δεκαετία του 1950 το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της στο εξωτερικό, ως προληπτικό μέτρο για ενδεχόμενη επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πριν την επανένωση της χώρας, το 1990, το 98% του χρυσού της Δυτικής Γερμανίας βρισκόταν σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Λονδίνο.

Στα τέλη του 2012 η Γερμανία διέθετε 3.391 τόνους χρυσού αξίας 138 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: