1.1.13

Ζητούν εισαγγελέα για την τρύπια γέφυρα...


Με την υποχώρηση των έντονων καιρικών φαινομένων αρχίζουν σταδιακά να αποκαθίστανται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την προχθεσινή έντονη βροχόπτωση στο οδικό δίκτυο του νομού Λάρισας και ειδικότερα στη γέφυρα Αγιοκάμπου και στα παρακάρλια.

Δεν φαίνεται πάντως να...
υποχωρούν οι αντιδράσεις κατοίκων και εκπροσώπων φορέων για τις κακοτεχνίες που οδήγησαν στο τρύπημα της πολυδιαφημιζόμενης γέφυρας «Καλατράβα» και στη μη λειτουργία του αντλητικού συγκροτήματος της λίμνης Κάρλας, με το αίτημα της εισαγγελικής παρέμβασης να προβάλλει πιεστικά για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Μετά την επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στον παραλιακό δρόμο του Αγιοκάμπου, στο ΣΕΑ Ευαγγελισμού, ενώ αντιθέτως μέχρι αργά χθες βράδυ δεν διεξάγονταν η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο της Ραψάνης, ενώ μετ' εμποδίων γίνονταν η κυκλοφορία προς Ανατολή, όπου επίσης το οδόστρωμα υπέστη καταστροφές.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ.

Μετά από πολύωρη εργασία συνεργείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνεργεία της οποίας (σε συνεργασία με ιδιώτες) μετέφεραν ογκόλιθους με τσιμέντο και χοντρό χαλίκι από το Στόμιο καλύφθηκε η τρύπα βάθους 7 μέτρων που δημιουργήθηκε στο οδόστρωμα της γέφυρας του Αγιοκάμπου και αποκαταστάθηκε έστω και προσωρινά χθες το πρωί η κυκλοφορία στον παραλιακό άξονα. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό «το πρόβλημα στη γέφυρα προέκυψε στην προσβασιμότητα του έργου, στο σημείο όπου συναντά η γέφυρα τον δρόμο, καθώς η πίεση που δέχτηκαν τα στοιχεία (δεξιά και αριστερά) από τα ορμητικά νερά της θάλασσας ήταν μεγάλη». Όσον αφορά στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, ο κ. Αγοραστός διευκρίνισε πως «αυτές ήταν κατεπείγουσες και στην πορεία αν κριθεί αναγκαίο θα γίνουν καινούριες». Για ενδεχόμενες κακοτεχνίες, ο περιφερειάρχης δήλωσε πως «θα δημιουργηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία ψύχραιμα και με υπευθυνότητα θα αναζητήσει τυχόν ευθύνες, αν υπάρχουν».

ΠΗΔΗΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ!

Να σημειωθεί πως το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε ένταση στην τοπική γέφυρα... Καλατράβα, όταν ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς Γρηγόρης Καλαγιάς δεν επέτρεψε στα συνεργεία που επιστρατεύθηκαν για την αποκατάσταση της ζημιάς να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες, αν δεν προσκόμιζαν υπογεγραμμένη την απόφαση του περιφερειάρχη και φυσικά τη μελέτη πάνω στην οποία θα στηρίζονταν οι εργασίες. «Συνεχίζετε να λειτουργείτε πρόχειρα και να κρύβεται κάτω από το χαλί τις κακοτεχνίες» δήλωσε ο κ. Καλαγιάς, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας να ζητούν τη σύλληψή του για παρακώλυση του έργου τους. Τότε ο Μελιβοιώτης δημοτικός σύμβουλος πήδηξε στο κενό της γέφυρας προκαλώντας τα αστυνομικά όργανα να πράξουν το ίδιο για να τον συλλάβουν. Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών λεπτών ο κ. Καλαγιάς αποχώρησε, ενώ χθες το πρωί ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα για το έργο.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15.000 ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Μεγάλη καταστροφή σημειώθηκε και στα παράλια από το σπάσιμο καναλιού και τη μη λειτουργία του θυροφράγματος της Κάρλας, με μια πρώτη εκτίμηση να ανεβάζει τα πλημμυρισμένα στρέμματα στα 15.000- 20.000. Ήδη οι αγρότες, κυρίως του δήμου Κιλελέρ κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή στα σιτηρά, τα οποία βρίσκονταν στο στάδιο του φυτρώματος και καλούν τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες της αποζημίωσης.

Όσον αφορά στο αντλητικό συγκρότημα της Κάρλας, τα προβλήματα που προέκυψαν προ ημερών είχαν σαν αποτέλεσμα να μην απορροφηθούν τα ορμητικά νερά από τις τάφρους και να φθάσουν στη λίμνη και στη συνέχεια στον Παγασητικό, αλλά να ξεχειλίσουν ή να σπάσουν τα πρόχειρα αναχώματα και να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Φυσικά στους φουσκωμένους χειμάρρους συνέβαλαν και οι αυθαίρετες παρεμβάσεις κατοίκων της υπαίθρου, οι οποίοι με τα δρομάκια που άνοιξαν ανάμεσα στα χωράφια για την πιο εύκολη πρόσβαση στις καλλιέργειές τους, δημιούργησαν πρόχειρους αύλακες, οι οποίοι οδήγησαν το νερό εκτός αντλητικού συγκροτήματος.

ΤΟΕΒ: ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού και δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ Γιώργος Λαδόπουλος ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα, κάνοντας λόγο «για μεγάλες ευθύνες της πολιτείας και ειδικότερα της κυβέρνησης, αφού η μη συγκρότηση ενός ενιαίου κρατικού φορέα που θα επιβλέπει και θα συντηρεί όλο το αντλητικό συγκρότημα της Κάρλας είχε σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, όπως συνέβη στο Μελισσοχώρι, στο Καλαμάκι. Τα συνοδευτικά έργα της Κάρλας είναι παρατημένα, καθώς δεν έχουν παραληφθεί, ενώ μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης, το θυρόφραγμα δεν λειτουργεί καθώς δεν έχει ρεύμα και ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης, ενώ το αντλιοστάσιο παραμένει απενεργοποιημένο, αφού από προηγούμενη πλημμύρα κάηκε ο εξοπλισμός του.

Μάλλον περιμένουν να πλημμυρίσει το Καλαμάκι 3-4 φορές ακόμη και μετά να δημοπρατήσουν το έργο. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η λίμνη που δημιουργήθηκε από τα βρόχινα νερά στα χωράφια των παρακάρλιων να είναι μεγαλύτερης έκτασης από την κανονική, αυτή της Κάρλας. Αν επισκεφθεί κάποιος για πρώτη φορά την περιοχή θα αναρωτηθεί ποια είναι η περίφημη λίμνη Κάρλα». Πιο ψύχραιμος ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός κάνει λόγο για «υπερπροσπάθεια που κατεβλήθη από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΥΔΕ Κάρλας και της ΔΕΗ, ώστε να ξεπεραστούν τα ανυπέρβλητα προβλήματα που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα», ενώ τόνισε πως και ο ίδιος πιέζει την κεντρική εξουσία για τις απαραίτητες αντιπλημμυρικές εργασίες στην περιοχή».


Εφ. Ελευθερία (Γιώργος Ρούστας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: