12.1.13

Γαλλία: Οσο χρειαστεί η επέμβαση στο Μάλι...


Όσο διάστημα χρειαστεί θα διαρκέσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη του στρατού του Μάλι ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες, δήλωσε η γαλλική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η επιχείρηση αυτή, η οποία λαμβάνει χώρα εντός του...
πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, θα διαρκέσει όσο χρειαστεί», έγραψε σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό. «Η εξέλιξη της κατάστασης δικαιολογεί την επίσπευση της εφαρμογής του ψηφίσματος 2085», πρόσθεσε αναφερόμενος σε ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και αφορά στην ανάπτυξη μιας στρατιωτικής δύναμης υπό την ηγεσία της Αφρικής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικής πηγής στο Reuters «ο στρατός του Μάλι επανάκτησε τον έλεγχο της πόλης Κόνα με τη βοήθεια των στρατιωτικών συμμάχων. Τώρα βρισκόμαστε εκεί». Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας πόλη την οποία τα στρατεύματα της χώρας από κοινού με τις γαλλικές ενισχύσεις κατόρθωσαν να επανακτήσουν από τα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών. Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ντιονκούντα Τραορέ δήλωσε ότι το Μάλι θα δώσει μαζική απάντηση στους εχθρούς του ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση στο στρατιωτικό μέτωπο είναι «δε γενικές γραμμές υπό έλεγχο» Νωρίτερα ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Μάλι, ο στρατηγός Ούμαρ Νταό έλεγε ότι Γάλλοι, Σενεγαλέζοι και Νιγηριανοί στρατιώτες κατέφθασαν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Μάλι στην πόλη Σεβαρέ.

Την ίδια ώρα οι συνομιλίες μεταξύ Γάλλων αξιωματικών με ομολόγους τους στις ΗΠΑ και σ’ άλλες χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες για ένα συνολικότερο σχέδιο δράσης στη χώρα.

Εκκίνηση των επιχειρήσεων

Χθες το απόγευμα οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση στο Μάλι, με τη συνδρομή-σε πρώτη φάση- Νιγηριανών και Σενεγαλέζωνστρατιωτών και τη σύμφωνη γνώμη του Μαλινέζου «μεταβατικού» προέδρου Ντιονκούντα Τραορέ.

Γύρω στις 8 το βράδυ έγινε γνωστό ότι η γαλλική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή ενώ ο πρόεδρος του Μάλι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγή της προεδρίας. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, επιβεβαίωσε αργότερα την είδηση, χωρίς να επιβεβαιώσει και την παρουσία αφρικανικών δυνάμεων στο πεδίο. Αργότερα τη νύχτα οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι ανακατέλαβαν από τους ισλαμιστές την πόλη Κόνα στο κέντρο της χώρας, με την επικουρία των Γάλλων, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης και επιβεβαιώνουν κάτοικοι της περιοχής.
enet.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: