22.1.13

Η Μέρκελ προτιμά να υπογράψει μνημόνιο με Αναστασιάδη...

www.greeknewsonline.com
Ουάσινγκτον – Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Η δήλωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρα χρηματοπιστωτικά ζητήματα τα οποία χρειάζεται να επιλυθούν, ώστε το πρόγραμμα (της Κύπρου) να γίνει αποδεκτό και το χρέος να είναι βιώσιμο», δεν ...
αποτελεί παρά έναν εύσχημο τρόπο παρουσίασης της απαισιοδοξίας που επικρατεί στην έδρα του «Ταμείου» για την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία πριν από τον Μάρτιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ περιορίστηκε μόνο στο ένα σκέλος της ερώτησης που της ετέθη για την Κύπρο, αφήνοντας αναπάντητο το δεύτερο και σοβαρότερο: Τις φήμες που υπάρχουν κι έχουν αποτυπωθεί σε δημοσιεύματα, για την πιθανότητα το ταμείο να μη συμμετάσχει τελικά στην προσπάθεια.

Πηγή εκτός «Ταμείου» στην Ουάσινγκτον μάς εξήγησε ότι αν βρεθεί συμφωνία που να πληροί τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε το «ταμείο» θα συμμετάσχει. Αν δεν αποδειχθεί δυνατό και τελικά οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να προχωρήσουν μόνοι τους, τότε ο ρόλος του θα είναι «παθητικός». Δηλαδή, η εμπλοκή του θα είναι ανάλογη με την περίπτωση της Ισπανίας, όπου συμμετέχει στην επιτήρηση και συντάσσει εκθέσεις.

«Αν αλλάξουν τα δεδομένα για τις τράπεζες και το χρέος φτάσει στο επίπεδο που επιθυμεί το ΔΝΤ τότε θα έχει και χρηματική συμμετοχή», μας ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται, αλλά φαίνεται ο τοίχος να είναι αδιαπέραστος, καθώς η Γερμανία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες να αλλάξουν στάση.

Οικονομικοί παρατηρητές στην Ουάσινγκτον αλλά και στις Βρυξέλλες δεν βλέπουν πιθανή μεταβολή της στάσης των Ευρωπαίων προ των εκλογών. Αναλυτής στον οποίο θέσαμε το ερώτημα, υποστήριξε ότι είναι γεγονός ότι η Μέρκελ κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες του ΕΛΚ θα αισθάνονταν καλύτερα αν συνομιλητής τους ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, στην πραγματικότητα όμως δεν έχει ωριμάσει μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να κινηθούν στην περίπτωση της Κύπρου. «Έχουν αρχίσει οι μετακινήσεις κι απόδειξη είναι το γεγονός ότι ο Σόιμπλε έχει αρχίσει να βλέπει ρόλο της Ρωσίας», ανέφερε.

Ωστόσο, οι αναλυτές συμφωνούν ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα, η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται ελάχιστα από την Κύπρο, καθώς το ζητούμενο είναι «να βγουν τα νούμερα για βιωσιμότητα». Αυτό θα μπορούσε να γίνει εφικτό άμεσα αν η Ε.Ε. λάμβανε απόφαση για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η Κύπρος στο θέμα της βιωσιμότητας θα ήταν, αν εύρισκε τρόπο, να βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. «Αν υπήρχε επαρκής χρόνος, θα μπορούσε η Κύπρος ν’ αλλάξει τις προοπτικές ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σχετικά γρήγορα, αν παρουσιαζόταν κάτι χειροπιαστό, όπως λόγου χάρη η υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble για τον σταθμό υγροποίησης. Βελτίωση της ανάπτυξης θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο, αφού θ’ άλλαζαν όλοι οι δείκτες (απασχόληση, φόροι και άλλα δημόσια έσοδα). Οι συναντήσεις της προπερασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες ήταν άκαρπες, ενώ και οι συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής (steering committee) και των εκπροσώπων της Pimco) δεν φαίνονται ικανές να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία με την PIMCO, δεν φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις για ν’ αλλάξει τίποτε», είπε η ίδια πηγή. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που έδωσε η PIMCO στη Συντονιστική Επιτροπή είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, καθώς είναι βασισμένοι στα χειρότερα σενάρια. Όπως μας εξηγήθηκε, για το χειρότερο σενάριο που έχει πιθανότητα να συμβεί 2%, το ποσό ανακεφαλαιοποίησης είναι κοντά στα 10 δισεκατομμύρια. Οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης κάτω από το αρνητικό σενάριο, στα 9 δισ. ευρώ. Αντίθετα με το βασικό σενάριο (το περισσότερο πιθανό) το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης είναι τέτοιο που το χρέος καθίσταται βιώσιμο, με το τις ανάγκες να τίθενται στα 6 δισ. ευρώ. «Είναι αλήθεια πως και στις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν μνημόνια ίσχυσε το χειρότερο σενάριο, εκεί όμως οι τράπεζες δεν ήταν το μεγάλο αγκάθι, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου, όπου η ανακεφαλαιοποίηση πολλαπλασιάζει το χρέος. Στην Πορτογαλία, λόγου χάρη, από τα 100 δισ. μόνο τα 10 αφορούσαν στις τράπεζες (με το χειρότερο σενάριο) και 6 δισ. με το βασικό.

ΡΙΣΚΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Οι προβλέψεις ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει συμφωνία, δεν βγάζουν από την εικόνα το πάντοτε υπαρκτό σενάριο της κατάρρευσης. Με τα χρήματα που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τους ημικρατικούς έχει καλυμμένες για αρκετό διάστημα τις ανάγκες της και η επόμενη μεγάλη εκταμίευση για εξόφληση ομολόγων δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο. Η περίπτωση ενός «οικονομικού ατυχήματος» δεν αποκλείεται, ωστόσο για να έχουμε «κατάρρευση» θα πρέπει αυτό να είναι πολύ ισχυρό. Το παράδειγμα της «Λαϊκής» που εξασφαλίζει ρευστότητα μέσω του ELA, θα μπορούσε εν ανάγκη να επαναληφθεί κι από άλλες τράπεζες, άρα οι ανησυχίες περιορίζονται. Ωστόσο, εκείνο που προβληματίζει τις διεθνείς χρηματαγορές είναι η αξιοπιστία της Ευρωζώνης και τα μηνύματα που στέλνει, σε μία περίοδο όπου όλη συμφωνούν ότι αρχίζει να επανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών.

To ρητορικό ερώτημα που έθεσε οικονομικός αναλυτής στην Ουάσινγκτον είναι αμείλικτο.

«Αξίζει να ρισκάρεις την αξιοπιστία της Ευρωζώνης για το 0,2% του ΑΕΠ της που αντιπροσωπεύει η Κύπρος;». Ωστόσο, οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν είναι πρωτίστως πολιτικές και πρωτίστως αποφάσεις τις οποίες μπορεί να λάβει μόνο η Ε.Ε.

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Όπως γράφει ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας της Κύπρου «Καθημερινή της Κυριακής», με χαμηλές προσδοκίες πάει την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή. Με δεδομένο πως η Κύπρος δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει τελική έκθεση από πλευράς της PIMCO και δεν μπορεί να κριθεί με βεβαιότητα το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί για τις κυπριακές τράπεζες, είναι πλέον αδύνατο να αναμένει κανείς πως θα ληφθούν αποφάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ακόμα κι η συζήτηση που θα γίνει σχετικά με την Κύπρο, θα βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμούν πολλά στοιχεία, πέρα από τη συμφωνία του τελικού ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ήδη, ανησυχία εκφράζουν ευρωπαϊκοί κύκλοι για τη στάση της κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων στα οποία παρουσιάζεται εμπλοκή. Ενώ οι ίδιοι κύκλοι, ιδίως στις Βρυξέλλες και στη Ουάσινγκτον, αισθάνονται πως υπάρχουν σαφή «συμφωνημένα» στοιχεία στο προσχέδιο του Μνημονίου, αισθάνονται άβολα με τη στάση της κυβέρνησης η οποία δείχνει να κάνει πισωγύρισμα απέναντι στα συγκεκριμένα συμφωνηθέντα. Ανάμεσα σε αυτά τα σημεία είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι εκτενέστερες μεταρρυθμίσεις στο ΤΚΑ, αλλά και στην κρατική μηχανή.

Πλέον, η Κομισιόν φαίνεται να έχει αποδεχτεί πως, ούτε η πιθανότητα ενός έκτακτου Eurogroup μπορεί να προσφέρει μια ουσιαστική λύση. Έτσι, οι Βρυξέλλες δεν πιέζουν πλέον για την οργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης. Μοναδική πιθανότητα, πλέον, είναι πως η Κύπρος θα υπογράψει ένα προσύμφωνο, χωρίς τελικές υπογραφές αλλά μόνο με μονογραφές, στο τελευταίο Eurogroup της σημερινής κυβέρνησης.

Τα βλέμματα είναι σαφώς στραμμένα προς το χρονικό όριο της 1ης Μαρτίου, με δεδομένο πως η επόμενη κυβέρνηση θα μπει στα βαθιά, με πολύ υψηλές προσδοκίες, αλλά και πίεση του χρόνου.

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ

Ο ανταποκριτής της «Κ» στις Βρυξέλλες, Νίκος Χρυσολωράς, μεταδίδει ότι το βαρύ κλίμα απέναντι στη Λευκωσία επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά την περασμένη Παρασκευή, όταν αξιωματούχος της Ευρωζώνης επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση στην υπογραφή Μνημονίου αποκλειστικά σχεδόν στην κυπριακή κυβέρνηση.

«Χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, το χρέος της Κύπρου δεν θα καταστεί βιώσιμο, άρα δεν θα υπογραφεί και Μνημόνιο. Όλους αυτούς τους μήνες, ο Κύπριος Πρόεδρος αρνείτο να συναινέσει σε ιδιωτικοποιήσεις, οπότε δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε», τόνισε ο αξιωματούχος, τοποθετώντας την υπογραφή Μνημονίου περί το τέλος Μαρτίου, μετά δηλαδή από τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στο νησί. Στην αυριανή συνεδρίαση, «η Τρόικα θα ενημερώσει απλώς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο των συνομιλιών και δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση για την Κύπρο», προσέθεσε ο αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού είναι καλυμμένες μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Επίσης, απέκλεισε οποιουδήποτε είδους «πυρηνικές λύσεις» για την Κύπρο (όπως π.χ. το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους) και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς λαμβάνονται μέτρα ανάλογα με εκείνα που θα απαιτούνταν από την Τρόικα, αν είχε υπογραφεί Μνημόνιο.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης Χριστόφια είναι διαφορετική, αν και είναι κοινό μυστικό ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει σε πιέσεις για αποδοχή ιδιωτικοποιήσεων.

Η θέση της κυβέρνησης, όπως την διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, είναι ότι έχει αποσοβήσει την υποχρέωση των απευθείας ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών. Στο αρχικό Μνημόνιο που προτάθηκε από την Τρόικα υπήρχε αναφορά για έναρξη προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, όπως των Κυπριακών Αερογραμμών, της Cyta και άλλων, ανεξαρτήτως της βιωσιμότητας του χρέους.

Αν το χρέος κριθεί μη βιώσιμο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να το καταστήσουν βιώσιμο, σημείωσε ο κ. Στεφάνου και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά στοιχεία της δανειακής συμφωνίας, όπως το επιτόκιο και η περίοδος αποπληρωμής.

Το νέο κείμενο του Μνημονίου που έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί με την Τρόικα προνοεί ότι, εάν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, οι αρχές της Κύπρου θα εξετάσουν πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικών και ημιδημόσιων εταιρειών.

Παρά τον θόρυβο των τελευταίων εβδομάδων για τα περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το θέμα αρχίζει να βγαίνει από το κάδρο της επικαιρότητας. Κοινοτικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν, πλέον, διαβεβαιώσεις που έχει δώσει η Λευκωσία και εκτιμάται ότι επαφίεται στην Τρόικα να διαπιστώσει αν η σχετική νομοθεσία εφαρμόζεται στην Κύπρο, αφού όμως ξεκινήσει το Πρόγραμμα Προσαρμογής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: