10.1.13

Απορρίφθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας του φορολογικού που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες...


Με αιχμή το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος που επιτάσσει ότι «οι έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» οι Ανεξάρτητοι Ελληνες υπέβαλαν πρόταση αντισυνταγματικότητας στο φορολογικό νομοσχέδιο. Μολονότι με...
την πρότασή τους συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην δι' εγέρσεως ψηφοφορία η πρόταση απορρίφθηκε.

Οι βασικές ενστάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπως αυτές διεξοδικά εκτέθηκαν από τη βουλευτή Χρυσούλα Γιαταγάνα, «συμπυκνώνονται» σε τρία σημεία:

Στην αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων (από μισθώματα, καταθέσεις, μερίσματα ΑΕ κλπ)
Στην κατάργηση του αφορολογήτου
Στα εισοδηματικά κριτήρια για τους πολύτεκνους

«Όταν στηρίζεις αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια, αυτό συνιστά αίσθημα ευθύνης και όχι επονείδιστη συμπεριφορά. Επονείδιστη είναι η άδικη κριτική εκείνων που μένουν έξω από την προσπάθεια αυτή σε αντίθεση με τους άλλους βουλευτές που επιλέγουν τον ανηφορικό δρόμο» ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα.

«Η προσπάθεια που κάνει η χώρα για δημοσιονομική προσαρμογή, την ανάπτυξη και τελικά την επιστροφή της στην ευημερία, είναι η μεγαλύτερη συνταγματική επιταγή» είπε ο κ. Τασούλας.

Αντίστοιχα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι ως προς τις αιτιάσεις για την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων, έχει αποφανθεί το ΣτΕ που έχει αναγνωρίσει ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να επιλέγει τη μορφή των φορολογήσεων λαμβάνοντας υπόψη τις κρατούσες συνθήκες.

Για τη δε κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, ο κ. Βορίδης, επισήμανε ότι το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ και συστηματικά κάθε χρονιά οι δηλώσεις εισοδήματος ήταν κάτω από το όριο εισοδήματος που κάθε φορά ίσχυε. Ο βουλευτής αναγνώρισε πάντως πως η επιλογή για τους πολύτεκνους ήταν δύσκολη εκτίμησε όμως ότι αφορά εκείνους που έχουν υψηλά εισοδήματα και όχι την πλειονότητα.

«Προφανή και αυτονόητη» χαρακτήρισε την ένσταση αντισυνταγματικότητας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Το μόνο που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς είναι ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους ανάλογους με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Όποιος τολμήσει να το ισχυριστεί, είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο» είπε ο κ. Λαφαζάνης καταγγέλλοντας εξόφθαλμη ανισότητα από το φορολογικό σύστημα.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ποιο κοινωνικό κράτος θέλουμε επιτέλους. Αυτό που μοιράζει απλόχερα παροχές με συνέπεια να στερούνται στη συνέχεια εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη; Ή ένα κοινωνικό κράτος που στηρίζει πραγματικά τους έχοντες ανάγκη;» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διατυπώνοντας τη διαφωνία με την πρόταση αντισυνταγματικότητας.

Την καταγγελία ότι η χώρα κυβερνάται από ξένες δυνάμεις, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ που αναρωτήθηκε πόσο συνταγματικό είναι, η Βουλή να ψηφίζει νόμο για τις 60 δόσεις των υπόχρεων του Δημοσίου και μετά η ίδια Βουλή να «καταπίνει την υπογραφή της, επειδή το είπε ο κ. Τόμσεν».

Υπέρ της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς και κατήγγειλε ότι «αντισυνταγματική είναι η ίδια η κυβέρνηση του Μνημονίου». Κατήγγειλε επίσης ότι με τη μορφή του κατεπείγοντος θα ψηφιστούν ως πολυνομοσχέδιο 7 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι το βράδυ της Δευτέρας και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει θέση για το αφορολόγητο των βουλευτών.

Τη θέση ότι η Βουλή θα πρέπει να αφήσει τη Δικαιοσύνη να αποφασίσει ως προς τη συνταγματικότητα των διατάξεων, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης. Ο βουλευτής επισήμανε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογίες με στόχο να διορθωθούν ή να αμβλυνθούν τα προβλήματα και κάλεσε τα κόμματα να μη διαταράξουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

«Πείτε μου ένα φορολογικό νόμο από τότε που κυβερνάτε που να υπακούει το Σύνταγμα» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και παρατήρησε ότι «το Σύνταγμα έχει διακηρύξεις που είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου και τελικά υπερασπίζεται το αστικό σύστημα που είναι άνισο και εκμεταλλευτικό».

Στη φάση της κρίσης παίρνονται τα πιο άγρια μέτρα, επέμεινε ο κ. Παφίλης και υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι την οικονομία να την πάρει στα χέρια του «αυτός που παράγει τον πλούτο, ο λαός δηλαδή, και να φτιάξει το δικό του Σύνταγμα».
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: