18.1.13

Ξεκολλάνε από τη λιστο-λογία...

ΤΑ ΝΕΑ
Η κυβέρνηση πέρασε αλώβητη την ψηφοφορία για την Προανακριτική και φιλοδοξεί τώρα να αλλάξει την ατζέντα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος, Βούλα Κεχαγιά, Μαρία Νταλιάνη, Αγγελική Καραγιώργου
Να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει χωρίς εσωτερικά εμπόδια στην εφαρμογή του σχεδίου εξόδου από την οικονομική κρίση επιδιώκει από σήμερα η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή μάχη στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ που κατέληξε...
μετά τα μεσάνυχτα στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εις βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η υπερψήφιση της πρότασης παραπομπής που είχε καταθέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) κατά του πρώην τσάρου της οικονομίας και, αντιστοίχως, η καταψήφιση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της «συμμαχίας» των Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής που στοχοποιούσαν και τους Βαγγέλη Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου προκάλεσαν ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου.


Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι τόσο το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας όσο και η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύουν την κυβερνητική συνοχή και επιβεβαιώνουν ότι το μέτωπο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ παραμένει αρραγές, εντός κι εκτός Βουλής.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τις πρώτες πρωινές ώρες, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι οι χθεσινές κάλπες θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην κυβέρνηση για την υλοποίηση του δύσκολου σχεδίου για αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σε αυτό το κεφάλαιο, μάλιστα, έδιναν ιδιαίτερη έμφαση, τονίζοντας ότι το πολιτικό δίδαγμα για την κυβέρνηση μέσα από τη μάχη για τη λίστα Λαγκάρντ είναι ότι πρέπει να αποφευχθούν καθυστερήσεις και να αξιοποιηθεί στο έπακρο κάθε μέσο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Επί της ουσίας, το σχόλιο αυτό αποτελεί και μια παραδοχή του πρωθυπουργικού επιτελείου ότι μέχρι πρότινος είχαν γίνει εσφαλμένοι πολιτικοί χειρισμοί γύρω από την επίμαχη λίστα. Αυτό εξηγεί, ουσιαστικά, και τη σχολαστική προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα να μείνουν το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αντώνης Σαμαράς έξω από το κάδρο της υπόθεσης, ακόμη και στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ενδεικτική αυτής της προσπάθειας, εξάλλου, είναι η ολιγόλεπτη παρουσία του Πρωθυπουργού χθες το βράδυ στη Βουλή, ο οποίος εμφανίστηκε μόνο για να ψηφίσει και αμέσως μετά αποχώρησε, καθώς και η απόφαση να υποεκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στη συζήτηση: στη μεγαλύτερη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης τα κυβερνητικά έδρανα ήταν σχεδόν άδεια, ενώ την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκλήθη να προωθήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναγνώριζαν ότι ενισχυμένος από τη χθεσινή μάχη στη Βουλή βγαίνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας βάζει τέλος στην πολιτική ομηρεία του, όπως τη χαρακτήριζαν, την οποία επεδίωξε η αντιπολίτευση και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μετωπική σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά και το κύριο βάρος της υπεράσπισης - σε νομικό και πολιτικό επίπεδο - της πρότασης που είχε καταθέσει ο τρικομματικός συνασπισμός.

Η ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ. Τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν ότι η αντεπίθεση του κ. Βενιζέλου υπήρξε ιδιαίτερα οργανωμένη και ανάγκασε, ουσιαστικά, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε μια απολογητική γραμμή και να μετατρέψει μια οιονεί ποινική διαδικασία σε πολιτικό καβγά στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τις ίδιες πηγές, κατάφερε να ενισχύσει την εικόνα ότι αυτός αποτελούσε κεντρικό στόχο της Κουμουνδούρου, σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο, συσπειρώνοντας ακόμη περισσότερο τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το «ξεφούσκωμα» Τσίπρα, όπως το χαρακτήριζαν, είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνον να μην επιτευχθεί ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του κ. Βενιζέλου, αλλά ούτε ο στόχος να δημιουργηθεί σοβαρό ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.
Η χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί κομβικό σημείο στις σχέσεις της Ιπποκράτους με την Κουμουνδούρου, όπως άφησε να διαφανεί και ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι στη μέχρι σήμερα κοινοβουλευτική διαδρομή του είχε πολιτικούς αντιπάλους, «τώρα έχει και εχθρούς». Το κλίμα δηλητηριάζει ακόμη περισσότερο η ανοικτή καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, διακινούσε και «διέρρευσε» τη λίστα Λαγκάρντ -καταγγελία που έμεινε αναπάντητη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: