14.1.13

ΚΥΠΡΟΣ: Το Μνημόνιο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις εκλογές...


Λευκωσία: Το Μνημόνιο, όπως και η οικονομία εν γένει, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το προεκλογικό γίγνεσθαι και φαίνεται ότι θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των πολιτών. Στην κοινωνία διαμορφώνεται μια ισχυρή τάση, που αντιμετωπίζει αρνητικά τα...
μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο, ενώ θεωρούν πως μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα τη δημοσκόπηση της RAI Consultants, που διενεργήθη για λογαριασμό του «Φιλελεύθερου», το 30% συνδέει την ψήφο του με το Μνημόνιο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αυτό το ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφράζει σε αυτή τη φάση τους αντιμνημονιακούς.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη παρουσιάζεται τριχοτομημένη, όταν ερωτάται εάν είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου. Το 34% τάσσεται «υπέρ» και το 29% «κατά». Ένα ποσοστό 33% δεν είναι «ούτε υπέρ ούτε κατά».

Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων ενδέχεται να διαφοροποιήσουν το σκηνικό. Κυρίως λόγω του σκηνικού αβεβαιότητας και αναβλητικότητας που υπάρχει (το ραντεβού της 21ης Ιανουαρίου στο Eurogroup χάνεται, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα υπογράψει το Μνημόνιο).

Για την επόμενη ημέρα από την υπογραφή του Μνημονίου, η στάση των πολιτών είναι σαφής:

● το 42% εκτιμά πως η κατάσταση θα είναι χειρότερη στην Κύπρο μετά την υπογραφή του Μνημονίου.
● το 36% θεωρεί πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα

● το 14% υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην Κύπρο θα είναι η ίδια και μετά την υπογραφή του Μνημονίου

Στο μεταξύ, οι πολίτες τοποθετούνται και σε σχέση με τα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ διατηρεί τα ποσοστά του υψηλά. Το ΑΚΕΛ πληρώνει τη φθορά της εξουσίας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται χαμηλά.
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: