11.1.13

Τσίπρας : Θα πούμε στο Σόιμπλε ότι δεν ήμαστε μπαταχτσήδες...



«Για μας δεν υπάρχει επόμενη ημέρα με μνημόνιο. ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι δύο έννοιες ασύμβατες...». Αυτό απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην... καταγγελία του μνημονίου.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα αυτής της καταγγελίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι: «Στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανα μια πρώτη απόπειρα να αλλάξω την ατζέντα μιλώντας για αντιμνημονιακό ξέφωτο, για μετατροϊκανό ξέφωτο στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη συζήτηση για το πως θα πάμε στην ανάπτυξη» είπε και σημειώσε ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, φέρνοντας ως παραδείγματα τον τουρισμό και την αγροτική οικονομία.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συνολικότερα μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της λιτότητας: «Πιστεύουμε βαθιά ότι βασικός μας αντίπαλος δεν είναι ο Σαμαράς στην Ελλάδα, αλλά το μεγάλο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη που επενδύει σε αυτές τις πολιτικές της λιτότητας». Στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ξεκαθάρισε ότι: «Η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ ισοδυναμεί με το ξήλωμα μιας κάλτσας, με τη διάλυση της ευρωζώνης και του ευρώ» και πρόσθεσε: «Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ο μικρός κόκκος στα γρανάζια μια μηχανής της Ευρώπης που θα σταματήσει την Μέρκελ και τη Γερμανία, μια υπερδύναμη με πήλινα πόδια...» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν Σαμαράς και Βενιζέλος απέναντι στους δανειστές δεν δεσμεύουν τον ελληνικό λαό και επομένως μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι στην επικείμενη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε αν χρειαστεί θα του θυμίσει ότι και η Γερμανία διεκδίκησε και πέτυχε, το 1953, μείωση χρέους κατα 60%.

Απαντώντας σε όσους ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και της περιόδου ’81 ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος: «Ας αποφασίσουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για το πλαίσιο κριτικής που θα μας κάνουν γιατί με αντιφατικές κατηγορίες, οι οποίες αλληλοαναιρούνται, αποδυναμώνεται η κριτική τους. Είμαστε σε τελείως διαφορετικές περιόδους. Δεν μπορεί να συγκριθεί το 1980 με το 2013. Αν κανείς επιχειρήσει να αντιγράψει μοντέλα άλλων εποχών θα κάνει μεγάλο λάθος».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε οποιαδήποτε πράξη βίας και ανομίας, αλλά επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για προσπάθεια τεχνητής πόλωσης με αφορμή τις τελευταίες καταλήψεις, ενώ αναφορικά με την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε: «Είναι απολύτως καταδικαστέα η κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Ακατανόητη. Βγάλαμε αμέσως ανακοίνωση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεχθήκαμε επιθέσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει και τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοσκόπησης που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται κατά μισή μονάδα της Ν.Δ. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για σπουδή ορισμένων να αξιοποιήσουν πολιτικά αυτή τη δημοσκόπηση. Πρώτο κόμμα θα είναι η ανεργία και όχι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

«Ορισμένοι έσπευσαν να το αξιοποιήσουν πολιτικά, σημείωσε, αλλά οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή... και είναι λάθος να τις αξιοποιούμε για να διαμορφώνουμε το πλαίσιο της πολιτικής μας. Εξάλλου, πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις έχουν διαψευστεί στην κάλπη», επεσήμανε, «και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα ρευστό σκηνικό με ευμετάβλητες τις διαθέσεις της κοινής γνώμης» πρόσθεσε.



Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε προανακριτική επιτροπή με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Τσίπρας τόνισε στον realfm 97,8. «Oταν δύο εισαγγελείς διαβιβάζουν έναν φάκελο στη Βουλή, διότι προέκυψαν ενδείξεις ποινικών ευθυνών μελών -το τονίζω- της κυβέρνησης, είναι υποχρέωση ενός σοβαρού πολιτικού κόμματος να ψάξει και να εντοπίσει αυτές τις ευθύνες... Αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βρίσκονται κοντά στις ευθύνες, είναι τα δύο μέλη της κυβέρνησης, οι δύο που διαχειρίστηκαν τη λίστα, οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου, είναι αυτονόητο».

Όσο για το αν πρέπει να μπει στο κάδρο των ευθυνών και ο Γ. Παπανδρέου (πρόσωπο που δεν συμπεριέλαβε στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής ο ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι όπως αναφέρεται και στην πρόταση του κόμματός του, «αν προκύψουν στοιχεία δεν θα διστάσουμε να ζητήσουμε επέκταση της έρευνας».


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: