7.1.13

ΟΧΙ στις έρευνες σε Αιγαίο και Κρήτη από Τουρκία και Λιβύη...


Σαφή απειλή προς της Ελλάδας αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι εμμέσως αλλά σαφέστατα προειδοποιούν τη χώρα μας να μην προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης το Αιγαίο.

Χαρακτηριστική είναι η ...
τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος είπε ότι «σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες». Συγκεκριμένα, ο κ. Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Εχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο,κάνοντας λόγο για αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Εχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».

Οχι και από τη Λιβύη

Η στάση αυτή της Τουρκίας έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά την κατηγορηματική δήλωση της Λιβύης ότι αρνείται να συναινέσει σε ενδεχόμενο ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Λιβυκού Πελάγους.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος άκουσε με έκπληξη τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας και αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμεντ Αμπντέλ Αζίζ να δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για το ενδεχόμενο της ελληνικής Αποκλειστικής Ζώνης Συνεργασίας (ΑΟΖ): «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Υπήρχαν συνεννοήσεις και συνομιλίες και μου δόθηκε σήμερα το πρωί η ευκαιρία να συνομιλήσω με τον συνάδελφό μου για αυτό το θέμα. Διότι το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Λιβύη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που έχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και τη Λιβύη. Επιδιώκουμε να υπάρξει μία γενική συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες που τους αφορά αυτό το θέμα. Γιατί εμείς θέλουμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον συνολικά, όχι μεμονωμένα».

Η δήλωση αυτή πάντως έρχεται να υπενθυμίσει την πάγια θέση της Λιβύης να μην αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα των νησιών που κατά συνέπεια αυξάνει το εύρος της ΑΟΖ, συμπεριλαμβανομένης και της Γαύδου που αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξη της ΑΟΖ προς το νότο. Την ίδια ώρα επιμένει να θεωρεί τον κόλπο της Σύρτης ως κλειστό, γεγονός το οποίο αυξάνει τη δική της ΑΟΖ.

Πάντως, διπλωματικοί παράγοντες και αναλυτές βλέπουν πίσω από τη στάση αυτή της Λιβύης τουρκικό δάκτυλο καθώς, όπως σημειώνεται και σε πρόσφατο δημοσίευμα του geostrategy.gr, ο εναγκαλισμός της Τουρκίας με το νέο καθεστώς της Λιβύης είναι μεγάλος και συνεχώς διευρυνόμενος με την υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Με συνεργασία σε στρατιωτικό αλλά και σε γενικότερο επίπεδο. Υπενθυμίζεται μόνον η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη, λίγες εβδομάδες μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Από τις δηλώσεις του Λίβυου αξιωματούχου προκύπτει ότι «τουλάχιστον στην παρούσα φάση, η Λιβύη δεν προτίθεται να συναινέσει με την ελληνική πλευρά για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ σύμφωνα με τη διεθνώς αποδεκτή αρχή της μέσης γραμμής και τους όρους της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες

Οι σημερινές δηλώσεις των Τύρκων αξιωματούχων προσκλήθηκαν μετά από δημοσίευμα της εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», με τίτλο «”Πράσινο” για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Ενδεικτικές της σημασίας που έχει αυτό το θέμα για την τουρκική εξωτερική πολιτική ίναι τα σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο της γείτονος.

Η Hurriyet δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα με τον τίτλο «Σχέδιο της ευκαιρίας από την Ελλάδα» όπου αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» η οποία όπως αναφέρει έγραψε πως το Β σχέδιο της Ελλάδας προβλέπει το να προβεί σε μια ανακοίνωση προς τα Ηνωμένα Εθνη που θα περιέχει τις συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ . Δηλαδή με άλλα λόγια η Ελλάδα θα πει «αυτά θα είναι τα όρια ΑΟΖ που θα ανακοινώσω στο μέλλον». Οταν οριστικοποιηθούν οι εργασίες αναφορικά με αυτήν την ανακοίνωση που ετοιμάζεται από την Υδρογραφική Υπηρεσία των Ελληνικών Ναυτικών Δυνάμεων, τότε θα υποβληθεί . Η ενέργεια αυτή της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Το «Βήμα» ανέφερε πως σε περίπτωση που στην ανακοίνωση συμπεριληφθεί το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, η Τουρκία μπορεί να απαντήσει με δική της ανακοίνωση και μπορεί να διακοπούν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες συνεχίζονται για τις διαφωνίες στο Αιγαίο και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα των ΑΟΖ και ότι σε περίπτωση που γίνει η εν λόγω ανακοίνωση, είπε στο στενό του κύκλο : «Η Τουρκία η οποία αυτή την στιγμή δίνει μάχη με το θέμα της Συρίας και το Κουρδικό, δεν θα ρισκάρει ένα νέο μέτωπο».

Επιπλέον, η Hurriyet σε άλλο μονόστηλο στις εσωτερικές σελίδες που υπογράφει ο διπλωματικός συντάκτης Ουγούρ Εργκάν και με τον τίτλο «Στενή παρακολούθηση στο πετρέλαιο στο Αιγαίο» γράφει ότι η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα με σκοπό να γλυτώσει από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, θα κηρύξει μονόπλευρα ΑΟΖ για την αναζήτηση πετρελαίου στο Αιγαίο. Αρμόδιος είπε ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα προβεί σε κάποια ενέργεια, η Τουρκία θα δώσει πάραυτα την απάντηση που πρέπει και πρόσθεσε πως ελπίζουν ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα παραμείνει μακριά από την αναθέρμανση των υδάτων στο Αιγαίο. Στο Τ/ΥΠΕΞ επικρατεί η εξής άποψη: «Θέλουμε να σκεπτόμαστε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί αυτή που είχαν απήχηση στον ελληνικό Τύπο».

Τέλος, γράφει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις έρευνες πετρελαίου του «Ε/κ τομέα» στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνοντας και στρατιωτικά μέτρα.

H εφημερίδα Sabah επίσης αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο «Σύνθημα για νέα κρίση από τον γείτονα» και τον υπέρτιτλο «Η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να χαράξει όρια υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο σύμφωνα με τις δικές της απόψεις».

Στη συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες δημοσιεύεται η ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη αναφορικά με το δημοσίευμα στο «Βήμα» με τον τίτλο «Βρικολάκιασε και πάλι η κρίση υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο». Στην ανταπόκριση αναφέρεται το σχετικό δημοσίευμα και στην συνέχεια γράφει ότι οι ετοιμασίες αυτές του γραφείου του Πρωθυπουργού κρίθηκαν «επικίνδυνες» από τους κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι κύκλοι αυτοί πιστεύουν ότι οι πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και εφιστούν την προσοχή στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες. Όμως έναντι της προσέγγισης αυτής αντιτίθενται οι συνεργάτες του κ Σαμαρά και λέγεται πως πιστεύουν ότι η Τουρκία λόγω της Συρίας και του Κουρδικού δεν θα δημιουργήσει ένταση.

Από την πλευρά της η Cumhuriyet γράφει για το θέμα άρθρο με τον τίτλο «Η Ελλάδα πάτησε το κουμπί» αναφερόμενη στο ρεπορτάζ του Βήματος και τονίζει ότι η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο Β’.

Η Turkiye περιλαμβάνει σχετικό μονόστηλο στην πρώτη σελίδα της και στη συνέχεια στο εσωτερικό μεταφέροντας τα όσα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Το Βήμα». Τονίζεται πως αναμένεται με ανυπομονησία ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το τελευταίο άλμα της Αθήνας, διότι στις συνομιλίες που συνεχίζονται μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη κάποιο αποτέλεσμα. Στο μεταξύ η ελληνική διπλωματία έχει διχαστεί. Ορισμένοι κύκλοι υποστηρίζουν πως η ενέργεια αυτή του κ Σαμαρά είναι για να κερδίσει τις ψήφους της εθνικιστικής πτέρυγας και αποτελεί μια εκλογική υπόσχεση. Η δε πλευρά η οποία κρίνει την απόφαση της πρωθυπουργίας ως «επικίνδυνη», κάνει έκκληση για συνεννόηση με την Τουρκία και τις άλλες γειτονικές χώρες....

Δεν υπάρχουν σχόλια: