3.1.13

Γρίφος...


Πριν καλά καλά κλείσει 10ήμερο στην περιβόητη εκπομπή της ΝΕΤ, «Μεσογείων 136», ο Ηλίας Μαμαλάκης τα βρόντηξε, έκλεισε... τους φούρνους και κρέμασε τα τηγάνια του αφήνοντας επισήμως άλυτο τον γρίφο της ... αποχώρησής του από το «κάδρο» των βασικών παρουσιαστών: Τη «γαλάζια» πολιτεύτρια Ανθή Σαλαγκούδη και τον συμπαρουσιαστή της, Γιάννη Δάρρα.
Επίσημα, ο Ηλίας Μαμαλάκης φέρεται να επικαλέστηκε τη διαφωνία που είχε τόσο με την παρουσιάστρια Ανθή Σαλαγκούδη όσο και με τον αρχισυντάκτη της εκπομπής γιατί στην πράξη διαφοροποιήθηκε το αρχικό κόνσεπτ της τριπλής συμπαρουσίασης κρατώντας για τον «εθνικό σεφ» τον ρόλο του τηλε-μάγειρα.

Ανεπίσημα θα πρέπει να έπαιξε ρόλο και το «αλμυρό» κοστολόγιο της εκπομπής το οποίο δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» (24/12/2012).

Παρά τα σχετικά δημοσιεύματα, πάντως, που επικαλούνται τη μήνιν του Ηλία Mαμαλάκη για το πέρα από κάθε λογική κόστος της εκπομπής ?το οποίο ο ίδιος δηλώνει ότι αγνοούσε? ο έγκριτος μάγειρας προτιμά να επικαλεστεί ως λόγο αποχώρησης την απόσταση που μεγάλωνε μέρα με τη μέρα τον ίδιο από τους συντελεστές της.

«Πριν από μερικές εβδομάδες με κάλεσαν να συμμετάσχω στην εκπομπή ''136'' της ΝΕΤ, μια πολλά υποσχόμενη εκπομπή κυρίως δημοσιογραφικού χαρακτήρα με εμπλεκόμενη ολίγη μαγειρική. Ισως δεν κατάλαβα καλά τι ακριβώς μου προτείνανε, αλλά βλέποντας τις πρώτες πρόβες ομολογώ ότι δεν μου άρεσε διόλου», δηλώνει στο «Εθνος» παραπέμποντας και στις δηλώσεις του στο προσωπικό του site. «Θεώρησα ότι η θέση που μου έδωσαν στην εκπομπή δεν ήταν η σωστή για μένα. Ετσι αποφάσισα να μη συνεχίσω και να υποβάλω την παραίτησή μου, η οποία και έγινε δεκτή αμέσως».
Ερωτηθείς, πάντως, από το «Εθνος» αν ο κυρίαρχος λόγος της αποχώρησής του από την εκπομπή (28/12) ήταν η αποκάλυψη του κοστολογίου (350.000 ευρώ για 60 εκπομπές με option για άλλα 90 επεισόδια αξίας 600.000 ευρώ), δηλώνει ότι «δεν το γνώριζε». Θυμίζουμε ότι η εκπομπή έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Δ.Σ. της ΕΡΤ μετά από εισήγηση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης, Αιμ. Λιάτσου, και ανατέθηκε σε εξωτερική εταιρεία παραγωγής (TVE Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις), με κόστος επεισοδίου 3.027 ευρώ την ημέρα (285.240 ευρώ τα 60 επεισόδια).
Αμοιβές
Στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή της Ανθής Σαλαγκούδη (3.500 ευρώ μεικτά τον μήνα), η οποία της καταβάλλεται από τις 17/9, οπότε και προσελήφθη ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ). Αποτέλεσμα; Κάθε εκπομπή να στοιχίζει περί τις 5.500 ευρώ/ημέρα έναντι μόλις 400 ευρώ που κόστιζε η προηγούμενη εσωτερική παραγωγή της ΝΕΤ με την Μπήλιω Τσουκαλά την ίδια ώρα.

Οσο για τον μισθό του Ηλ. Μαμαλάκη, δεν είναι σαφής. Αρχικά έγινε λόγος για 4.500 ευρώ, ενώ στη συνέχεια φαίνεται ότι εκτοξεύθηκε στις 6.000 ευρώ τον μήνα.

Παρά το όποιο (καλό) πακέτο αμοιβής, ο Ηλ. Μαμαλάκης φαίνεται ότι δεν άντεξε και απογοητεύθηκε ήδη από τις πρόβες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν από το ντεμπούτο του μιλούσε με ενθουσιασμό για «εκπομπή με αντικείμενο την κουλτούρα, την ιστορία, τα δρώμενα της πόλης και τη μαγειρική» την ώρα που «στα υπόλοιπα κανάλια Τούρκοι ερωτεύονται και Τουρκάλες μένουν αστεφάνωτες, ενώ βαριά ειδησεογραφικά δελτία μάς ενημερώνουν για την μπίχλα μας. Και ως άλλοι Δαβίδ καλούμαστε να σταθούμε απέναντι σ' αυτά τα θηρία.

Το τι θα γίνει αργά ή γρήγορα θα φανεί», κατέληγε ο Ηλ. Μαμαλάκης ο οποίος αφήνει τώρα τον ανταγωνισμό να? παλεύει με την Ανθή, λάμποντας πλέον ο ίδιος με την απουσία του. Οχι, όμως, για πολύ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναλάβει γαστρονομικό οδοιπορικό στην ΕΤ3 με τίτλο «Μαμαλάκης and the city».

Στη λογική του «ουδείς αναντικατάστατος», η ΕΡΤ έσπευσε να δώσει τη θέση του στην κουζίνα σε νεαρό τηλε-μάγειρα, εξ Ιταλίας ορμώμενο.
  

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: