17.1.13

Ο Φορομετρητής-υπερόπλο «δεν θα κατατρέχει τους έντιμους Ιταλούς»...

Πολιτικές αντεγκλήσεις και ανησυχίες πυροδοτεί στην Ιταλία ο νέος μηχανισμός φορολογικού ελέγχου που πρόκειται να εφαρμοστεί, με την αρμόδια υπηρεσία να σπεύδει να υπερασπιστεί τον λεγόμενο Φορομετρητή (Redditometro) διαβεβαιώνοντας ότι ...
«δεν πρόκειται να υπάρξει διωγμός των έντιμων πολιτών».

Όσοι πολίτες θεωρείται ότι έχουν βιοτικό επίπεδο υψηλότερο από αυτό που δικαιολογείται με βάση την φορολογική τους δήλωση θα καλούνται να δίνουν εξηγήσεις ενώπιον αρμοδίων λειτουργών του υπουργείου Οικονομικών.

Η «ανοχή» του λεγόμενου Φορομετρητή σε ό,τι αφορά την διαφορά των συνολικού φορολογητέου εισοδήματος κάθε πολίτη από τις δαπάνες του δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 20%.

Οι πολίτες που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις θα πρέπει να παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει αν στα έσοδά τους περιλαμβάνονταν επιπλέον ποσά από δωρεές ή κληρονομιές. Οι έλεγχοι θα αφορούν την τριετία 2009- 2012.

Πρόκειται να ληφθούν υπόψη όλοι οι τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, από τις πληρωμές για γυμναστήρια, μέχρι τις διακοπές, δείπνα σε ακριβά εστιατόρια, αγορές ενδυμάτων και φυσικά, Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Τις τελευταίες ημέρες το νέο αυτό εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής προκάλεσε... έντονους πολιτικούς διαξιφισμούς.

«Ο Φορομετρητής έχει μείνει πλέον ορφανός, δεν τον υπερασπίζεται κανείς. Προσωπικά δεν νομίζω ότι θα λύσει πολλά προβλήματα, πρέπει να ξέρουμε πάντως ότι σχεδιάστηκε από τον [πρώην πρωθυπουργό, Σίλβιο] Μπερλουσκόνι και ο Μόντι απλώς εφάρμοσε το σχέδιο» επισήμανε ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

«Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα που οφείλεται στον προκάτοχό μου. Προσωπικά, το μέτρο αυτό, δεν θα το υιοθετούσα» είπε από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RAI.

O Μπερλουσκόνι απάντησε επιτιθέμενος: «ο Μόντι είναι τρελός [...] πρώτα εγκρίνει το φόρο ακίνητης περιουσίας, τώρα λέει ότι δεν τον θέλει, το ίδιο κάνει και με τους φορολογικούς ελέγχους».

Πολλοί σχολιαστές κάνουν λόγο για κίνδυνο «φορολογικής ψύχωσης», η οποία στρέφεται ενάντια σε «έντιμους και νομοταγείς πολίτες».

Ο υπεύθυνος της Δημόσιας Υπηρεσία Είσπραξης Φόρων (Agenzia delle Entrate) Ατίλιο Μπέφερα είχε μια νέα «διευκρινιστική» συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μόντι για τη λειτουργία του μηχανισμού.

Ο στενότερος συνεργάτης του Μπέφερα, Μάρκο Ντι Κάπουα, έκανε γνωστό ότι «οι έλεγχοι δεν θα ξεπερνούν τις 30.000 κατ' έτος», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «το ιταλικό κράτος θα δείξει ανοχή για έξοδα που φαινομενικά υπερβαίνουν τα ποσά τις φορολογικής δήλωσης μέχρι και κατά 12.000 ευρώ ανά έτος».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: