19.1.13

«Μίνι» εξοπλιστικό πρόγραμμα προωθεί η Κυβέρνηση...

http://www.tokarfi.gr/
Ένα μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ) καθώς και ένα Δεκαετές Πρόγραμμα Εξοπλιστικών Στόχων αναμένεται να εγκρίνει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), που θα...
συνεδριάσει υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Με την έγκριση των αποφάσεων αυτών από το ΚΥΣΕΑ θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με σειρά χωρών οι οποίες προσφέρουν τα απαιτούμενα οπλικά συστήματα. Διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο. Οι συμφωνίες θα είναι κατά κύριο λόγο διακρατικές και θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, οι οποίες ξεκινούν άμεσα. Σε ό,τι αφορά το σημαντικότερο μέρος της όλης υπόθεσης, που είναι το οικονομικό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι απόλυτος στις συζητήσεις του με στενούς του συνεργάτες: «Δεν θα πληρωθεί ούτε ένα ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα αυτή τη στιγμή και για όσο κρατήσει η κρίση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το μεγάλο άλμα στην ανάπτυξη και ήδη έχουμε στα χεριά μας προτάσεις που μετακυλίουν τις όποιες πληρωμές πολλά χρόνια μετά και με διαφορετικούς τρόπους».



Πρώτη προτεραιότητα για τον Ελληνικό Στρατό αποτελεί η απόκτηση 20 επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων, συνολικού ύψους 805.000.000 ευρώ, λόγω και των προβλημάτων που παρουσιάζει το πρόγραμμα απόκτησης των ελικοπτέρων NH-90. Επίσης ψηλά στις προτεραιότητες του νέου ΕΜΠΑΕ είναι η προμήθεια 291 ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ. Ένα ακόμα πρόγραμμα που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των στρατηγών είναι αυτό της απόκτησης νέων αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, συνολικού ύψους 100.000.000 ευρώ.



Τρία προγράμματα βρίσκονται στις κορυφαίες επιλογές των πτέραρχων της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρώτο αφορά την απόκτηση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, προϋπολογισμού 2,46 δισ. ευρώ. Το δεύτερο πρόγραμμα προτεραιότητας για τους πτέραρχους είναι η απόκτηση 45 αεροσκαφών προχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 900.000.000 ευρώ, τα οποία θα είναι και ελαφρά μαχητικά καλύπτοντας κάποια κενά, κυρίως σε ρόλους εγγύς υποστήριξης (CAS), που αναμένεται να παρουσιαστούν μετά την απόσυρση των A-7 Corsair. Ψηλά, τέλος, στις προτεραιότητες είναι και η απόκτηση 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (SAR), συνολικού κόστους 230.000.000 ευρώ.



Στην απόκτηση τουλάχιστον τεσσάρων, με «οψιόν» δύο ακόμα, νέων υπερσύγχρονων φρεγατών στρέφουν το βασικό τους ενδιαφέρον οι ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού, με το κόστος πρόκτησης να αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 δισ. ευρώ. Πιο χαμηλά στις προτεραιότητες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται η απόκτηση 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (250.000.000 ευρώ), ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO (200.000.000 ευρώ), η πρόσκτηση 5 μεταχειρισμένων ναρκοθηρευτικών (200.000.000 ευρώ), καθώς και η πρόσκτηση 2 ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (300.000.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: