5.1.13

Η δημόσια «απολογία» του Χουάν Κάρλος για την οικονομική κρίση...


Τη λύπη του για τους Ισπανούς νέους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης εξέφρασε σε μια από τις ελάχιστες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο βασιλιάς της Ισπανίας.

Ο Χουαν Κάρλος απολογήθηκε δημόσια για το...
σαφάρι που συμμετείχε πέρσι στη Μποτσουάνα είδηση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ισπανίας, αλλά και για το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκη ο γαμπρός του.

«Κάτι που ανησυχεί πολλές οικογένειες είναι η ανεργία που υποχρεώνει εκατομμύρια οικογένειες να μην μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και υποχρεώνει τους νέους να φύγουν από την Ισπανία για να βρουν δουλειά» εξομολογήθηκε ο βασιλιάς της Ισπανίας. «Με λυπεί βαθιά» ανέφερε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό TVE.

Σύμφωνα με το BBC η συνέντευξη του Χουαν Κάρλος ήταν μια κίνηση προκειμένου ο βασιλιάς να προσεγγίσει τον ισπανικό λαό σε μια περίοδο που η δημοφιλία της βασιλικής οικογένειας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην Ισπανία υπάρχει ανησυχία στους βασιλικούς κύκλους της χώρας για το μέλλον του οίκου των Βουρβόνων.

Οι ρεπουμπλικανοί οπαδοί της αβασίλευτης δημοκρατίας είναι μια ισχυρή πολιτική ομάδα στη χώρα, 40 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Ο Χουαν Κάρλος στη συνέντευξή του υπενθύμισε την πολιτική του να αμβλύνει την αντιπαράθεση και τον τρόπο με τον οποίο πέτυχε την ομαλή μετάβαση στην δημοκρατία, αλλά και την πορεία της Ισπανίας στα 37 χρόνια της βασιλείας του.

«Θα ήθελα να με θυμούνται ως το βασιλιά που ένωσε τους Ισπανούς, ως αυτόν με τον οποίο η δημοκρατία και η μοναρχία ανέκαμψαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουαν Κάρλος προσθέτοντας ότι «η ελευθερία» θα είναι η λέξη για την οποία θα τον θυμούνται.
 real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: