27.1.13

Η τρόικα ζητά κατάσχεση καταθέσεων...



«Χέρι» στις καταθέσεις των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου θέλει να βάλει η τρόικα, δίνοντας όμως ως αντάλλαγμα στο οικονομικό επιτελείο τη δυνατότητα θέσπισης ενός... ευνοϊκότερου καθεστώτος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν την εφορία λόγω κρίσης.

Όπως αναφέρει η "Real News", το παζάρι μεταξύ της τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε τον τελευταίο μήνα, ύστερα από το «κόκκινο φως» που άναψαν οι δανειστές μας για το νέο, ευνοϊκότερο ποινολόγιο και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών που σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό σχέδιο προέβλεπε εξόφληση έως και σε 60 δόσεις, εκ των οποίων καθεμία θα μπορούσε να είναι μικρότερη των 80 ευρώ.

Και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν, καθώς, τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ είναι υπέρ του «σκληρού ροκ» έναντι των οφειλετών και δεν δέχονται τις αιτιάσεις του οικονομικού επιτελείου ότι η ύφεση και κατ’ επέκταση η έλλειψη ρευστότητας έχουν εκτινάξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα 56,6 δισ. ευρώ. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί μια «φόρμουλα» αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών των οφειλετών του Δημοσίου.

Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούν και οι δανειστές μας, οι οποίοι αντιτείνουν στην ηγεσία του υπ. Οικονομικών πρώτα να εισπράξει με όποιο τρόπο μπορεί τα οφειλόμενα και μετά να δώσει σε όσους πραγματικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα την ευκαιρία να εξοφλήσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: