19.1.13

Το ΔΝΤ τρόμαξε την κυβέρνηση...


Αυστηρή προσήλωση στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, είναι το κεντρικό στοίχημα της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ... σταθεροποιήθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αναγνωρίζουν ότι η πολιτική επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος εξαρτάται από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, καθώς εάν υπάρξει πρόβλημα θα είναι μονόδρομος η λήψη νέων μέτρων που θα αναμένεται να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου με κοινωνικές αντιδράσεις απρόβλεπτες.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, αλλά και οι άλλοι δυο σύμμαχοί του, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα αντέξουν την πίεση και την οργή της κοινωνίας εάν ληφθούν νέα μέτρα.

Όλα εξαρτώνται όμως από το εάν θα προχωρήσει ομαλά η κυβέρνηση που έχει όμως να αντιμετωπίσει την πραγματική οικονομία που είναι αμείλικτη, καθώς η ύφεση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δημιουργεί αρνητικά δεδομένα και μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανατρέψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας είναι αισιόδοξος και εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει «φως στο τούνελ» για την Ελλάδα και ότι η παρούσα κυβέρνηση θα έχει διάρκεια. Μάλιστα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, είπε ξεκάθαρα, ότι αυτό ήταν το τελευταίο πακέτο σκληρών μέτρων, αν εφαρμοστούν επιτυχώς οι μεταρρυθμίσεις.

Άρα, τα πάντα θα καθοριστούν από το εάν η κυβέρνηση θα επιτύχει ή όχι τους στόχους της, κάτι όμως που δεν είναι εύκολο, καθώς δεν υπάρχουν αντοχές από την ελληνική κοινωνία που πιέζεται αρκετά και δεν αποτελεί και τον καλύτερο σύμμαχο της κυβέρνησης.

Το 2013 εκ των πραγμάτων, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θα είναι δύσκολο, ενώ στην πεζή και σκληρή πραγματικότητα προσγείωσε τους κυβερνώντες και η έκθεση του ΔΝΤ που αποτελεί και σημείο έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού αιφνιδίασε πολλούς.

Το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αν και αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος υπογραμμίζει ότι απαιτούνται απολύσεις στο Δημόσιο, πώληση με διαδικασίες «εξπρές» κρατικής περιουσίας και μετατροπή έκτακτων φόρων σε …μόνιμους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εστίασαν περισσότερο στα εύσημα του ΔΝΤ στην κυβέρνηση για την αξιόλογη πρόοδο που σημειώθηκε στην εγχώρια οικονομία και προκάλεσε πολλά ερωτηματικά η επισήμανση για το «εύθραυστο» πολιτικό σκηνικό και τι σημαίνει ακριβώς.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ

Το ανησυχητικό στην έκθεση που προβληματίζει και το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι η αναφορά στην έκθεση για τις καθυστερήσεις, για τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων που είχαν χαθεί έως τον Σεπτέμβριο, αλλά και από «φτωχά» αποτελέσματα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρωθυπουργός έχει πει επανειλημμένως ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και η έκθεση το επιβεβαιώνει, καθώς το ΔΝΤ συστήνει το πρόγραμμα Εφεδρείας για τους δημοσίους υπαλλήλους να συνδυαστεί με στοχευμένες απολύσεις.

Το άλλο ανησυχητικό στοιχείο που προκαλεί δεύτερες σκέψεις για το εάν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, είναι η εξής σημείωση: «οι απώλειες κρατικές εσόδων από την φοροδιαφυγή είναι τεράστιες. Αν αυτό συνεχιστεί, θα απαιτηθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις: «οι περικοπές δεν είναι επιθυμητές αλλά αναγκαίες» αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Το άλλο ζήτημα που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση και πρέπει να αντιμετωπίσει και σε πολιτικό και επικοινωνιακό πεδίο, είναι το σημείο που η αποκαλυπτική έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται στα «αδιευκρίνιστα μέτρα» ύψους 4 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο για τη διετία 2015-2016, που πρέπει να εξειδικευτούν και να ανακοινωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2013.


Στόχος η μείωση των τιμών

Σε αυτό το εύθραυστο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, με την κοινωνία να μην έχει αντοχές και να πιέζεται πάρα πολύ οικονομικά, ο Πρωθυπουργός έχει στόχο, όπως το προανήγγειλε και στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στο Βήμα, να θέσει στην κορυφή της ατζέντας και τη μείωση των τιμών.

Ακόμα και το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά και κάνει ιδιαίτερη μνεία και στις τιμές βασικών προϊόντων που δεν υποχωρούν σε ανάλογα ποσοστά, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι τιμές είναι η μάχη που δεν δόθηκε τα τελευταία χρόνια. Εμείς τη μάχη των τιμών θα τη δώσουμε κατά προτεραιότητα» είναι η άποψη του κ. Σαμαρά και η κυβέρνηση προετοιμάζει συγκεκριμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: