26.1.13

Χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα...

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο χιονισμένο θέρετρο της Ελβετίας διαρκεί μέχρι την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και καθώς πηγαίνει προς τη λήξη των εργασιών ξεκαθαρίζουν περισσότερο και οι... δυο διαφορετικές αντιλήψεις για την πορεία της κρίσης διεθνώς.
"Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χρηματοοικονομικών αγορών, που πιστεύουν ότι πολλά από τα προβλήματα έχουν διορθωθεί στις οικονομίες και στις αγορές και στους ανθρώπους της λεγόμενης «πραγματικής οικονομίας» και ιδιαίτερα από τη μεριά μας ως κυβερνήσεις".

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ στα πλαίσια ιδιωτικής συνάντησης που έγινε το Σάββατο στο περιθώριο του Νταβός, με διεθνείς τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Η ανεργία στην Ευρώπη αναμένεται να υποχωρήσει αυτή τη χρονιά μόλις στο 11,7% από 11,8%, η ανάπτυξη έχει βαλτώσει, οι πραγματικοί μισθοί δεν ανεβαίνουν στις περισσότερες χώρες και κράτη όπως η Σουηδία ή η Γαλλία θα χρειαστούν χρόνια να μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας τους, σημειώνει.

"Οπότε είναι πολύ ριψοκίνδυνο να δηλώνει κάποιος ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί, διότι κάτι τέτοιο δεν θα έδινε μια ξεκάθαρη εικόνα της κρίσης που χρειάζεται να έχουμε, μεταξύ των επιχειρήσεων, του πολιτών, μεταξύ των συνδικάτων, ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή τη διαδικασία", είπε ο Μποργκ.
Ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, που βρέθηκε σε αυτή τη συνάντηση μαζί με άλλους διεθνείς τραπεζίτες και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων μαζί με ηγεσίες ευρωπαϊκών συνδικάτων, είπε ότι έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για τον «προστατευτισμό» που αναπτύσσεται στο παγκόσμιο εμπόριο και για τις αρνητικές συνέπειες της προσφυγής στη μαζική «εκτύπωση» χρήματος από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία κι άλλες κεντρικές τράπεζες.

"Ο προστατευτισμός είναι μεγάλο πρόβλημα και σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση (QE-«εκτύπωση» χρήματος) των ανεπτυγμένων οικονομιών, προκαλούν σημαντική αβεβαιότητα στις αγορές αναφορικά με τις ροές κεφαλαίου", δήλωσε στο Reuters.

"Υπάρχει τόσο μεγάλη ρευστότητα, ένα τεράστιο πλεόνασμα ρευστότητας παγκοσμίως. Η ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων είναι μια παράμετρος αυτής της διαδικασίας. Εάν όλοι μαζί ταυτόχρονα τυπώνουν χρήμα, σεμνά ή μαζικά, και θέλεις να κάνεις υποτίμηση, έναντι σε πιο νόμισμα θα το κάνεις;".

Σε τεράστιο πλεόνασμα από προηγούμενα κέρδη που δεν επενδύουν κάθονται οι επιχειρήσεις διεθνώς ,καθώς κρίνουν ότι δεν θα δώσουν ικανοποιητικές αποδόσεις κερδών στο μέλλον, με αποτέλεσμα να κάθονται σε ένα βουνό ρευστότητας (2 τρισ. δολ. στις ΗΠΑ και άλλα τόσα στην Ευρώπη) τα οποία μαζί με το "τυπωμένο" χρήμα των κεντρικών τραπεζών οδηγεί σε νέες φούσκες τις αγορές τρέφοντας τους σπόρους μιας ακόμα κρίσης.

Business us usual, 5 χρόνια από το κραχ της φούσκας στα ακίνητα και τις πιστώσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: