25.1.13

Τον «χορό» των μαρτύρων ανοίγει ο Μ. Σφακιανάκης...

Την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα των 2.059 καταθετών σε ελβετική τράπεζα, καθώς και τα ηλεκτρονικά ίχνη που τυχόν υπάρχουν στο «αλλοιωμένο» αντίγραφο που από τον... τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου δόθηκε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, αντιγράφηκε και πέρασε στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου και από εκεί στους οικονομικούς εισαγγελείς βάζει στο μικροσκόπιο της η προανακριτική επιτροπή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο πρώτος μάρτυρας που θα διαβεί το κατώφλι της προανακριτικής είναι ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, από τον οποίο τα μέλη της Επιτροπής περιμένουν να δώσει απαντήσεις γύρω από τεχνικά ζητήματα που αφορούν την αλλοίωση των δύο ηλεκτρονικών αρχείων.

Πώς μπορεί να γίνει αντιγραφή από στικάκι σε usb; Φαίνεται από το ηλεκτρονικό υλικό από ποιον υπολογιστή έγινε η αντιγραφή; Πώς μπορούν να αφαιρεθούν στοιχεία από ένα ηλεκτρονικό αρχείο και αν μπορεί να φανεί από ποιον υπολογιστή έγινε η αλλοίωση; Πώς μπορεί κάποιος να «πειράξει» την ημερομηνία σε έναν υπολογιστή και επομένως την ημερομηνία και στο στικάκι το οποίο συνδέεται με τον υπολογιστή; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα τα οποία αναμένεται να δεχτεί ο κ. Σφακιανάκης την ερχόμενη Τρίτη.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, να αποφασιστεί αν οι βουλευτές θα λάβουν και από ένα αντίγραφο του cd και του usb ή αν ενδεχομένως απλά θα έχουν πρόσβαση στο υλικό χωρίς να δικαιούνται αντίγραφο.

Πλην του κ. Σφακιανάκη, την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής θα κληθούν ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας καθώς και ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ο οποίος είχε παραλάβει την αρχικό cd που εστάλη από τη Γαλλία.

Για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να περάσουν το κατώφλι της προανακριτικής οι τρεις υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών που παρέλαβαν τόσο το πρώτο cd που ήρθε από τη Γαλλία, όσο και το νεότερο υλικό που εστάλη στην χώρα μας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έχει κληθεί να καταθέσει ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης καθώς και ο πρέσβης κ. Κλης, ο οποίος φέρεται επίσης να έχει παραλάβει το cd, σύμφωνα με καταθέσεις κάποιων μαρτύρων.

Ποια πολιτικά πρόσωπα πρότειναν τα κόμματα

Τα κόμματα πάντως ήδη έχουν καταρτίσει λίστες με τα πρόσωπα που προτείνουν να κληθούν ως μάρτυρες, ανάμεσα τους και πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν.

Αναλυτικά, από πολιτικά πρόσωπα η ΝΔ πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλης Βενιζέλος, Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τους: Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλη Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου, Δημήτρη Δρούτσα, Γιάννη Ραγκούση, Αντώνη Σαμαρά (αν κρίνουν ότι κάτι τέτοιο τελικά θα είναι απαραίτητο) καθώς και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΔΗΜΑΡ τους: Βαγγέλη Βενιζέλο, Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο και Γιάννη Στουρνάρα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες: Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλη Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, ενώ στην ίδια γραμμή είναι και η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ από την πλευρά του τονίζει ότι θα πρέπει να κληθούν όλοι όσοι μπορούν να φωτίσουν την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας διευκρινίζει ότι δεν θα φέρει καμία αντίρρηση στην κλήτευση ως μάρτυρα του Βαγγέλη Βενιζέλου, αν αυτό αποφασίσει η Επιτροπή.

Οι ταραξίες θα αποβάλλονται

Με αφορμή πάντως την ένταση που έχει προκληθεί ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της Επιτροπής, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης φέρεται να είναι αποφασισμένος η όλη διαδικασία να εξελιχθεί με ηρεμία. Για τον λόγο αυτό προειδοποίησε ήδη τα μέλη της Επιτροπής ότι σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής δημιουργεί πρόβλημα λειτουργίας στην Επιτροπή, τότε θα αποστέλλει άμεσα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας την άμεση αντικατάστασή του.

Δεν θα αμείβονται οι βουλευτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη η οποία και έγινε δεκτή, οι βουλευτές δεν θα αμείβονται για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: