18.1.13

Λίστα Λαγκάρντ...



"Αγκάθι" για τη διερεύνηση της υπόθεσης η διαγραφή αδικημάτων...
kourdistoportocali

Στη δικαστική μάχη για να αποδείξουν την αθωότητά τους και να αποφύγουν το εδώλιο του ειδικού ή τακτικού δικαστηρίου ρίχνονται τα ποινικά ελεγχόμενα πρόσωπα, πολιτικά και μη, για την... υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο νέος νόμος με τις τροποποιήσεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών δίνει τη δυνατότητα στους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου να αναθέσουν σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών) τον νομικό έλεγχο της κατηγορίας και την αξιολόγηση της ουσιαστικής τους βασιμότητας, όπως αναφέρει δημοσίευμα.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Βουλή να κρατήσει τον φάκελο, διενεργώντας την προκαταρκτική ξέταση. Ούτως ή άλλως η δικογραφία θα καταλήξει στον Άρειο Πάγο, καθώς το συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κληθεί να αποφασίσει για την ποινική μεταχείριση των πρωταγωνιστών.
Το μεγάλο «αγκάθι» πάντως στη διερεύνηση της υπόθεσης είναι η παραγραφή. Και αυτό γιατί, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε επί τάπητος η ενδεχόμενη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο δικαστικός και νομικός κόσμος εμφανίστηκε διχασμένος σχετικά με το αν τα αδικήματα που αποδίδονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ή όχι παραγεγραμμένα. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα μετρηθεί η Βουλή της μίας ημέρας που μεσολάβησε μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογών.
Μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί φωνές που λένε πως έχει επέλθει αποσβεστική προθεσμία των αδικημάτων, καθώς εκείνη η Βουλή λογίζεται ως κοινοβουλευτική σύνοδος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο δίωξης εις βάρος του πρώην υπουργού, αφού μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί και οι δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι, που κατά το Σύνταγμα είναι η απροσπέραστη κόκκινη γραμμή.
Στον αντίποδα, διατυπώνεται η ερμηνεία ότι λόγω της απουσίας νομοθετικού έργου εκείνης της Βουλής, η διάρκειά της δεν προσμετράται στον χρόνο της εξάλειψης του αξιόποινου των υπουργικών αδικημάτων και ως εκ τούτου ο δρόμος για το Ειδικό Δικαστήριο είναι ανοιχτός.
Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι το είδος και η φύση των αδικημάτων που αποδίδονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου. Ακόμα και αν τα υπουργικά αδικήματα κριθούν παραγεγραμμένα, οι δικαστές θα κρίνουν αν αυτά διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του πολιτικού προσώπου ή επ’ αφορμή αυτών, οπότε η δικογραφία ξαναπερνά στα χέρια των τακτικών δικαστών.
Tην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διευρενήσει το ενδεχομένο ποινικών ευθυνών για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής με «ναι» 265. Αντίθετα, η πλειοψηφία των βουλευτών καταψήφισε την πρόταση για τους κυρίους Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο.

Aναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:
Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υπέρ της πρότασης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν 265 βουλευτές κατά 6 και παρών 3. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ 26 κατά και βρέθηκαν 4 άκυρα. Στην πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία «παρών». (Ψήφισαν 294 βουλευτές. Βρέθηκαν 286 έγκυρα, 5 άκυρα και 3 λευκά).
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πρόταση παραπομπής του ΣΥΡΙΖΑ 124 ψήφισαν υπέρ, 24 κατά και 2 «παρών». Στην πρόταση ΑΝΕΛ-ΧΑ, 104 «ναι», 23 «οχι» και ένας «παρών». (Ψήφισαν 225 βουλευτές. Βρέθηκαν 154 έγκυρα, 15 άκυρα και 56 λευκά).
Για τον Γιώργο Παπανδρέου στην πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής 80 ψήφισαν «ναι», 19 «όχι» και 8 «παρών». (Ψήφισαν 224 βουλευτές. Βρέθηκαν 107 έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά).
Για τον Λουκά Παπαδήμο, στην πρόταση παραμπομπής των ΑΝΕΛ και της ΧΑ 63 ψήφισαν «ναι», 34 «όχι» και 6 «παρών». (Ψήφισαν 221 βουλευτές. Βρέθηκαν 114 έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά).
Νωρίτερα επί 14 ώρες εκτυλίχθηκε σκληρή πολιτική κόντρα στη Βουλή ενώπιον των τεσσάρων καλπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: