30.1.13

Διαψεύδει το Βερολίνο τα περί «χαλάρωσης» της στάσης του έναντι της Κύπρου...

Βερολίνο: «Πολύ παραπλανητικό» χαρακτηρίζει το Βερολίνο το αποκλειστικό δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο, η γερμανική κυβέρνηση έχει πειστεί, υπό την πίεση των εταίρων της και της ΕΚΤ, να συναινέσει στην παροχή βοήθειας προς την Κύπρο.
Η θέση μας δεν...
έχει διαφοροποιηθεί από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Σ.Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη λάβει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το αίτημα δανεισμού της Κύπρου.

«Δεν υπάρχει νέα θέση σχετικώς με την Κύπρο. Η Γερμανία, όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της, δεν έχει λάβει απόφαση σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο -ούτε υπό την θετική ούτε υπό την αρνητική έννοια» εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας ότι ισχύουν και για την Κύπρο οι ίδιες αρχές που ισχύουν για τις υπόλοιπες χώρες.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι το ζήτημα της Κύπρου θα τεθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να εγκρίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε συμβολή από χώρα έκτος Ευρωζώνης που διατηρεί συμφέροντα στην Κύπρο είναι ευπρόσδεκτη».

Γερμανία και Eurogroup δεν αποφάσισαν ακόμη για το θέμα της Κύπρου

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη λάβει καμία απόφαση σε σχέση με το αίτημα της Κύπρου για οικονομική στήριξη, ενώ η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει από τη συνεδρία του Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει καμία νέα θέση για την Κύπρο. Η Γερμανία, όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση, ούτε θετική, ούτε αρνητική, σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποδεχτεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του 5ετους δανείου που χορήγησε στην Κύπρο, ύψους €2,5 δισεκατομμυρίων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Κοτθαους, είπε ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε συμβολή, με ένα ποσοστό, από μη χώρες της Ευρωζώνης στην οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: