27.1.13

«Συγκυβερνώ» ή «κυβερνώ»;...


Και στις τριανδρίες της Ρώμης, κάποιος είχε το πάνω χέρι. Και αν δεν το είχε από την αρχή, το σήκωνε βαρύ εναντίον των φίλων-πλην-αντιπάλων και στο τέλος έβγαινε νικητής – αφήνοντας πλούσιο υλικό για τον... Σαίξπηρ. Η εξουσία δεν μοιράζεται, αυτό μάθαμε από την τριαρχία που συναποτελούσαν ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Πομπήιος και ο Κράσος, αυτό και από την τριαρχία του Οκταβιανού, του Μάρκου Αντώνιου και του Μάρκου Αιμίλιου Λέπιδου. Το μόνο προφανές κοινό μας με τα της Ρώμης βέβαια είναι το όνομα Αντώνιος, μολαταύτα το ίδιο μάθημα διδάσκεται και τώρα: ότι ακόμα κι όταν δίνεται η εικόνα της αγαστής συμφωνίας και της δίκαιης μοιρασιάς της εξουσίας, η διανομή της μεταξύ των εταίρων γίνεται αναπόφευκτα με τον γνωστό τρόπο του λέοντος.

«Συγκυβερνώ» δεν σημαίνει οπωσδήποτε «κυβερνώ». Δεν σημαίνει δηλαδή ότι η γνώμη μου, όταν διαφέρει από τη γνώμη του ηγεμονεύοντος στο εταιρικό σχήμα, θα ληφθεί περισσότερο σοβαρά υπόψη απ’ ό,τι λαμβάνονταν κάποτε οι «αστερίσκοι» και οι «υποσημειώσεις» του Ανδρέα Παπανδρέου στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Αυτό το αισθάνονται τώρα και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αυτή μάλιστα πολύ οξύτερα και επειδή είναι πρωτόπειρη και, κυρίως, επειδή υποχρεώνεται, λόγω της αρχικής της συμφωνίας, να φερθεί ανακόλουθα ως προς τις καθαυτό ιδέες της. Το ΠΑΣΟΚ έχει φθαρεί τόσο πολύ, ιδεολογικά πρωτίστως και ύστερα αριθμητικά, και επιπλέον έχει εθιστεί τόσο πολύ στις «αξίες» και τις πρακτικές της εξουσίας από τον καιρό που δέσποζε στην πολιτική σκηνή, ώστε να μην ενοχλείται ιδιαίτερα από την επιστράτευση απεργών ή από τη χρήση των ΜΑΤ ως μέσου «κοινωνικού διαλόγου».

Με τις ανακοινώσεις της ή την ψήφο της, η ΔΗΜΑΡ αντιτάχθηκε και στην επιστράτευση των απεργών του μετρό, επικρίνοντάς την (όπως όφειλε έναντι της ιστορίας της) ως «ακραία», και στην κατάργηση του ΕΚΕΒΙ και στα εργασιακά και στα βιντεομοντάζ του κ. Κεδίκογλου. Η διαφοροποίησή της όμως δεν παράγει διακριτό πολιτικό αποτέλεσμα. Είναι κάπως σαν αστερίσκος στα δελτία ειδήσεων. Το πάνω χέρι το είχε εξαρχής η Ν.Δ. Και δεν πρόκειται να το ζορίσει για να φερθεί αβρότερα.

Παντελής Μπουκάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: