26.1.13

Μικρό και καθαρό ή συνέδριο του «όλον ΠΑΣΟΚ»;...

Συνέδριο ενός μικρού και «καθαρού» κόμματος ή συνέδριο του «όλον ΠΑΣΟΚ» θα πραγματοποιήσει η Ιπποκράτους σε περίπου ένα μήνα από τώρα; Η απάντηση είναι μάλλον δύσκολη ακόμη και για τους διοργανωτές του, αφού ουδείς γνωρίζει πόσοι και...
ποιοι θα ανταποκριθούν τελικώς στο κάλεσμα της ηγεσίας για συσπείρωση και συστράτευση.

Η εικόνα σε ό,τι αφορά το ενεργό πολιτικό προσωπικό στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ συγκεχυμένη. Πρόσωπα και καταστάσεις έχουν αλλάξει δραματικά την τελευταία τετραετία ενώ πολλά κορυφαία στελέχη δείχνουν να μην πιστεύουν πως το άλλοτε πανίσχυρο κόμμα τους μπορεί να ανακάμψει.

Τα δεδομένα που υπάρχουν είναι τα ακόλουθα: Από το συνέδριο θα απουσιάζουν οι αποκαλούμενοι μεταρρυθμιστές. Για παράδειγμα στο συνέδριο δεν θα πάει ο διαγραφείς Ανδρέας Λοβέρδος, εκτός κι αν όπως ο ίδιος έχει πει κληθεί για να εκπροσωπήσει την πολιτική του κίνηση ΡΙΚΣΣΥ που θα μετεξελιχθεί το επόμενο εξάμηνο σε κόμμα.

Στο συνέδριο δεν θα δώσει το παρόν ούτε ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος ούτως ή άλλως έχει αποχωρήσει μόνος του από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει η Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός έχει να εμφανιστεί σε κομματική εκδήλωση από το καλοκαίρι όταν τα βρόντηξε για το θέμα των αλλαγών στο νόμο της για την παιδεία. Προ διμήνου όταν απουσίασε από την πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΟΕΣ έλεγε ότι μόνο η ίδια ξέρει πόσο δύσκολα αισθάνθηκε για την απουσία της…

Στο συνέδριο δεν θα παραστεί κατά πάσα πιθανότητα ούτε ο Ηλίας Μόσιαλος εκτός κι αν κληθεί ως εκπρόσωπος της Δυναμικής Ελλάδας, οπότε όπως έχει πει θα πάει και θα μιλήσει.

Από την άλλη, στο συνέδριο θα καταγράψουν δυναμικό παρών ο Κώστας Σκανδαλίδης και το λεγόμενο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός αναμένεται μάλιστα να διατυπώσει και την «άλλη άποψη» που μιλάει για ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του και να εγκαταλείψει τον κυβερνητισμό. Ανάλογες απόψεις εκφράζει και η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΠΑΣΟΚ με τον επικεφαλής της Γιώργο Παναγιωτακόπουλο. Με την διαφορά πως οι «Παναγιωτακόπουλοι» δεν θέλουν να ακούν καν την λέξη κεντροαριστερά για την οποία ο Κώστας Σκανδαλίδης έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο.

Στο συνέδριο θα επιδιώξουν διακριτή παρουσία τα στελέχη που συγκροτούν την λεγόμενη ομάδα των πρώην υφυπουργών. (Μωραίτης, Όθωνας, Πεταλωτής, Ξυνίδης κλπ). Η εν λόγω ομάδα που συγκροτείται πρωτίστως από πρώην παπανδρεϊκούς θα ήθελε να προωθήσει κάποιο άλλο στέλεχος στην ηγεσία, στην κατάλληλη χρονική στιγμή όπως για παράδειγμα τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Οι «παπανδρεϊκοί» θα πάνε στο συνέδριο, ανάμεσά τους και οι Χρήστος Παπουτσής και Μιχάλης Καρχιμάκης, αλλά και ο Δημήτρης Ρέππας. Τι θα κάνει όμως ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου;

Κατά πάσα πιθανότητα ένα πέρασμα από το Συνέδριο θα το κάνει. Όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν θα επιδιώξει να εκλέξει «δικούς του» στα κεντρικά όργανα.

Στο συνέδριο θα εμφανιστούν και οι λεγόμενοι «γεννηματικοί». Κάποιοι πιστεύουν ότι η επόμενη μάχη για την ηγεσία θα δοθεί ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και σε ένα άλλο στέλεχος. Οι γεννηματικοί (Γείτονας, Τσούρας , Παπαϊωάννου) επιθυμούν την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και ουσιαστικότερη στροφή του κινήματος προς την κοινωνία.
Την εμφάνισή τους στο συνέδριο αναμένεται να κάνουν και κάποιοι σκόρπιοι εκσυγχρονιστές. Είναι άγνωστο εάν θα επιχειρήσουν να συγκροτήσουν ομάδα.

Κεντρικό ρόλο στο συνέδριο θα έχουν οι βουλευτές και δη εκείνοι που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία. Πολλοί από αυτούς άλλωστε αναμένεται να σχηματίσουν και την νέα «ηγετική ομάδα» του ΠΑΣΟΚ. Φ. Σαχινίδης, Γ. Μανιάτης, Π. Χριστοφιλοπούλου, Ο. Κωνσταντινόπουλος, Σ. Κεδίκογλου, Τ. Ρήγας πιθανότατα να μπουν στο κάδρο της νέας ηγετικής ομάδας.

Παράλληλο κεντρικό ρόλο θα έχουν όμως και οι σημερινοί στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου η ομάδα του πρωινού καφέ. Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Κουτρουμάνης, Δ. Καρύδης, Γ. Δατσέρης , Ν. Ανδρουλάκης. Α. Μακρυπίδης, είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν θέσεις στα κεντρικά κομματικά όργανα.

Άρτεμις Παραδείσου
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: