7.1.13

Τετ α τετ Σαμαρά-Μέρκελ...



Πιο γρήγορα ανάκαμψη της οικονομίας επιδιώκει η κυβέρνηση έχοντας το βλέμμα της και στις εσωτερικές εξελίξεις. Από τα μέσα του χρόνου εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών πως... θα φανούν τα πρώτα σημάδια υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν όλοι οι φορείς το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

Σε πρώτη φάση απορρίπτουν όλα τα αιτήματα και τα σενάρια για να χαλαρώσουν τα μέτρα αλλά ήδη έχει δοθεί εντολή να εξεταστεί η δυνατότητα για διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης αφενός για να στηριχθούν κατηγορίες πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και αφετέρου για να ενισχυθούν τα έσοδα από τον ΕΦΚ .

Και το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά λένε στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δε θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει και στην κ. Μέρκελ στη συνάντησή τους στο Βερολίνο ζητώντας όμως έμπρακτη στήριξη σε επενδύσεις και εισροή γερμανικών κεφαλαίων για να δοθεί σήμα ότι η Γερμανία εμπιστεύεται πλέον την ελληνική οικονομία και ότι έχει οριστικά εγκαταλειφθεί το σενάριο εξόδου από το ευρώ.

Ορισμένοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι είναι ώριμη η ανακοίνωση 2-3 μεγάλων πρότζεκτς αλλά η καθυστέρηση του επενδυτικού νόμου πιθανόν να είναι ανασταλτικός παράγοντας και η επισημοποίηση τους να γίνει λίγους μήνες αργότερα λόγω και του νέου φορολογικού.

Φοροδιαφυγή και γραφειοκρατία αποτελούν ακόμη εμπόδια και αναμένεται να μπουν στο τραπέζι της συνάντησης από τη Γερμανική πλευρά αλλά ο κ Σαμαράς έχει ετοιμάσει το πλαίσιο της απάντησης σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που θα προωθήσει.

Εξάλλου, η διερεύνηση με όλες τις λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού που έχει επιταχυνθεί αποτελεί ατού για τη κυβέρνηση και δείχνει τη βούλησή της λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκτεθεί» λένε στο ΠΑΣΟΚ

Όμως πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τον Β. Βενιζέλο στο σκάνδαλο με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκτεθεί» λένε στο ΠΑΣΟΚ , ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να στηρίξουν, όπως και η ΔΗΜΑΡ τον κυβερνητικό τους εταίρο αφού διαβεβαιώνει ότι δεν γνώριζε και δεν είχε εμπλοκή.

«Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε κίνητρο» σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω της αφαίρεσης των ονομάτων συγγενών του ενώ και ο Διώτης έχει παραδεχθεί ότι εισηγήθηκε στον Βενιζέλο όταν τον ενημέρωσε μετά από δίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων του για την ύπαρξη της λίστας πως δεν είναι αξιοποιήσιμη ενώ και όταν άλλαξαν στην πορεία τρεις υπουργοί δεν ενημέρωσε κανέναν.

Πονοκέφαλος υπάρχει και στη ΔΗΜΑΡ λόγω της απόφασης των κ Βουδούρη και Μουτσινά να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και πληροφορίες φέρουν τον κ. Κουβέλη έτοιμο να τους αποπέμψει αφού μονίμως κινούνται σε αντίθετη γραμμή από την γραμμή του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση πληροφορίες αναφέρουν πως φαίνεται από τις καταθέσεις στενών συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου πως η μεταγραφή από cd σε usb stick έγινε επί υπουργίας του.

Τότε έγινε και επεξεργασία των δεδομένων αφού στο cd υπήρχε αναλυτική κίνηση κάθε λογαριασμού. Παραμένει αδιευκρίνιστο στην ανάκριση, αν η «αφαίρεση» των ονομάτων έγινε τότε ή αργότερα αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί από την εργαστηριακή ανάλυση του usb.

Δεν υπάρχουν σχόλια: