16.1.13

Οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων...

www.tokarfi.gr
Δεν φθάνει που οι τιμές των καυσίμων τραβούν την ανηφόρα κι έχει πέσει κατακόρυφα η ζήτηση από τους καταναλωτές, λόγω οικονομικής αδυναμίας τους, κάποιοι «πρατηριούχοι» νομίζουν ότι θα αναπληρώσουν την πτώση του τζίρου τους κλέβοντας τους πολίτες με πειραγμένες αντλίες.
Άλλοι πάλι ...
επιδίδονται στο λαθρεμπόριο καυσίμων, με τα κυκλώματα να κάνουν «χρυσές» δουλειές… εις υγείαν των κορόιδων συνεπών επαγγελματιών και καταναλωτών.
Όχι, αυτά δεν είναι αυθαίρετα συμπεράσματα. Πρόκειται για καταγγελίες που κάνει η ίδια η Πανελληνία Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), ζητώντας την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για την πάταξη της λαθρεμπορίας, παράνομης διακίνησης καυσίμων και των φαινομένων νοθείας και «πειραγμένων» αντλιών.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά – και σωστά – ζητάει την άμεση δημοσιοποίηση των ονομάτων και των στοιχείων των πρατηρίων καυσίμων και όλων των εμπλεκομένων στο λαθρεμπόριο καυσίμων, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή της (την υπογράφει ο Πρόεδρος Χαραλ. Μαυράκης και ο Γ. Γραμματέας Σπύρος Μελίδης) ότι «δεν επιτρέπουμε να προστατεύονται πίσω από την ανωνυμία τους όλοι εκείνοι που ληστεύουν κράτος, πολίτες και επαγγελματίες. Δεν επιτρέπουμε να διασύρεται ένας ολόκληρος κλάδος και να οχυρώνεται η ταυτότητα της παρανομίας».
Όπως σημειώνει «οι οδυνηρές συνέπειες του λαθρεμπορίου πλήττουν όχι μόνο την οικονομία της χώρας μας και τους καταναλωτές αλλά και τους νόμιμους επαγγελματίες του κλάδου μας που λειτουργούν και προσπαθούν να επιβιώσουν υπό συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».
Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι απαιτείται δραστική παρέμβαση της Πολιτείας, ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, επιτάχυνση διαδικασιών, εποπτεία και επιβολή αυστηρότατων ποινών.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης
Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών με χθεσινή ανακοίνωσή του καταθέτει τις δικές του προτάσεις σχετικά με όσα έχουν προκύψει μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης, ζητώντας:
•Την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και την αναπροσαρμογή του υπολογισμού της επιδοτούμενης ποσότητας στις πραγματικές καταναλώσεις.
• Την επιτάχυνση της απόδοσης του επιδόματος του Πετρελαίου Θέρμανσης προς τους δικαιούχους.
• Την αποτελεσματικότερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η απορρόφηση του συγκεκριμένου κονδυλίου υπολείπεται κατά πολύ του προϋπολογισθέντος.
• Την επαναδιαπραγμάτευση της Ελληνικής Πολιτείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προσωρινή και κατ’ εξαίρεση για τη χώρα μας, μείωση του ΕΦΚ των Πετρελαίων Θέρμανσης και Κίνησης σε επίπεδο χαμηλότερο του σημερινού κατώτατου ορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: