26.1.13

«Και γυναίκες θα υπηρετούν στην πρώτη γραμμή»...

Ανδρες και γυναίκες «υπηρετούν, τραυματίζονται και πεθαίνουν μαζί. Ηρθε η ώρα ν' αναγνωρίσουμε αυτήν την πραγματικότητα». Με τα λόγια αυτά ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας των...
ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, εξηγεί την απόφασή του να επιτρέψει στις γυναίκες του στρατού να υπηρετήσουν στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Η άρση της σχετικής απαγόρευσης παρουσιάζεται από την αμερικανική κυβέρνηση ως ακόμη ένα βήμα κατά των διακρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις. Ερχεται δύο χρόνια μετά την κατάργηση της πολιτικής «Μη ρωτάς, μη μιλάς», που υποχρέωνε τους ομοφυλόφιλους στο στρατό να κρατούν μυστικές τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στη νέα πολιτική, που θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τριών ετών.

Η αλλαγή αφορά ουσιαστικά το στρατό ξηράς και τους πεζοναύτες, αφού η αεροπορία και το ναυτικό έχουν ήδη άρει τους περισσότερους περιορισμούς στη συμμετοχή γυναικών σε μάχες (επιτρέπεται π.χ. στις γυναίκες να πετούν μαχητικά αεροσκάφη). Ορισμένοι αναλυτές εκρφάζουν ωστόσο αμφιβολίες για το εάν πρέπει να επιτρέπεται στις ένστολες μητέρες να παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ακόμη κι αν το θέλουν.

Μια άλλη επιπλοκή -που δεν έχει σχέση με κοινωνικές αλλά με βιολογικές διακρίσεις- αφορά τις εγκυμοσύνες των γυναικών στο στρατό οι οποίες, σύμφωνα με νέα μελέτη, βρίσκονται σε αύξηση και είναι περισσότερες σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Οπως λένε οι ειδικοί, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στο στρατό δημιουργούν ένα σοβαρό ζήτημα, αφ' ενός διότι μπορούν να αναστείλουν την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των στρατευμένων γυναικών κι αφ' ετέρου διότι έχουν αντίκτυπο στην ετοιμότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων.

(Πηγές: Ρόιτερ-Γαλλικό)
ΛΗ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: