3.1.13

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διατήρηση ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου...


Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος «Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις», με το οποίο..
. προσαρμόζεται η νομοθεσία στις κοινοτικές απαιτήσεις (Οδηγία 119/2009) και δημιουργεί προϋποθέσεις μείωσης της λιανικής τιμής πετρελαιοειδών προϊόντων, διότι θα ευνοηθούν οι εισαγωγές σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους ανταλλάγματος τήρησης αποθεμάτων.

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται και θέματα όπως είναι η ειδική διάταξη για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά από αγρότες.

Συγκεκριμένα, λόγω των δυσκολιών χρηματοδότησης των αγροτών που συνεργάζονταν με την Αγροτική Τράπεζα, το ΥΠΕΚΑ συμπεριέλαβε στο εν λόγω σχέδιο νόμου ειδική διάταξη (Άρθρο 24: Ρυθμίσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς), προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις σε φ/β σταθμούς από επαγγελματίες αγρότες.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται παράταση διάρκειας 2 μηνών στις συμβάσεις επαγγελματιών αγροτών. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει, ενώ δίδεται η δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών επιστολών σε όσους επαγγελματίες αγρότες δηλώσουν, ότι δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επένδυσής τους.

Περαιτέρω, με το Άρθρο 25 καθορίζονται μειωμένα δικαιώματα συμβολαιογράφων, Ταμείου Νομικών, κ.ά., κατά την κατάρτιση των συμβάσεων εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού και εν γένει δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στο πλαίσιο των ειδικότερων όρων και της διαδικασίας εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και διαχείρισης των γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Αναδρομική απαλλαγή για πολύτεκνους και ΚΟΤ

Ακόμη, συμπεριλαμβάνεται διάταξη με την οποία απαλλάσσονται αναδρομικά από τις 9 Απριλίου 2012 από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) οι Πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ρυθμίζονται θέματα προσωπικού ΡΑΕ και θέματα μετατάξεων υπαλλήλων του ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ και με το άρθρο 23 ρυθμίζεται η χορήγηση έγκρισης για την άσκηση της δραστηριότητας της Διάθεσης Βιοκαυσίμων στους δικαιούχους της απόφασης με την οποία ρυθμίζεται η κατανομή αυτούσιου βιοντίζελ για το έτος 2013.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης, ενισχύεται η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μέσω της ανάπτυξης ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος διακοπών του εφοδιασμού με πετρέλαιο για διάφορους λόγους, όπως η αύξηση της ζήτησης, η συγκέντρωση της προσφοράς σε λίγες χώρες (που χαρακτηρίζονται συχνά από πολιτική αστάθεια), ο πολλαπλασιασμός των γεωπολιτικών συγκρούσεων καθώς και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των φυσικών καταστροφών.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 3054/2002, που ορίζει ρητά, ότι το σύνολο των αποθεμάτων τηρείται εντός της εθνικής επικράτειας, επιβάλλει υπέρμετρο περιορισμό στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και είναι αντίθετο με το σκοπό της κοινοτικής νομοθεσίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις λοιπόν, επιδιώκεται η βελτίωση του ανταγωνισμού, αφού αναμένεται, ότι με τη δημιουργία Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ) και τη μερική άρση περιορισμών στην τήρηση των αποθεμάτων εκτός της ελληνικής επικράτειας, θα μειωθεί το κόστος τήρησης αποθεμάτων και θα ενισχυθούν οι εισαγωγές, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών των καυσίμων προς όφελος των καταναλωτών.

Σημειώνεται δε, ότι ο ΚΦΔΑ σκοπό έχει την απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου.

Ποιοι είναι οι υπόχρεοι τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης

Υπόχρεοι τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, είναι:

- Όσοι εισάγουν αργό πετρέλαιο ή ημικατεργασμένα ή Πετρελαιοειδή προϊόντα προς κατανάλωση στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται για τους κατόχους αδειών διύλισης, εμπορίας και λιανικής εμπορίας.

- Οι μεγάλοι τελικοί καταναλωτές που εισάγουν τα προϊόντα αυτά για ίδια κατανάλωση.

Συνεπώς οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις είναι οι εταιρείες διύλισης, εμπορίας, λιανικής εμπορίας και οι Μεγάλοι Τελικοί καταναλωτές, δηλαδή όσοι, σύμφωνα με το άρθ. 3 παρ. 13 του Ν. 3054/2002 έχουν ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 150.000 μετρικών τόνων και διαθέτουν ίδιους αποθηκευτικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: