24.1.13

Κολοκοτρώνης...


"Τι είν' η πατρίδα μας" ...

Α, όλα κι όλα, ο Αντώνης ο Σαμαράς είναι πατριώτης και μάλιστα εξ απαλών ονύχων, από τότε δηλαδή που ως υπουργός Εξωτερικών του Μητσοτάκη προέταξε τα στήθια του για να...

μας σώσει από τους αιμοσταγείς Σκοπιανούς, με αποτέλεσμα να τρωγόμαστε είκοσι χρόνια με τους γείτονες και άκρη να μη βγαίνει. Δεν πειράζει, μας έμεινε παρακαταθήκη το δάκρυ του εθνάρχη Καραμανλή για τη Μακεδονία, το οποίο προϊόντος του χρόνου αποδείχθηκε άκρως θαυματουργό: Το μετάλαβε το δάκρυ ο Δένδιας και από χουνταίος έγινε κεντροδεξιός, το μετάλαβε κι ο Κουβέλης, έγινε κι αυτός κεντροδεξιός, σφιχταγκαλιαστήκανε με τον Νικόλα και πήγανε για σκι στον Γράμμο και στο Βίτσι.

Παρακολουθώντας το πατριωτικό κρεσέντο του Σαμαρά, να οι θεοί, να οι παναγίες, να οι Λαζαρίδηδες, να οι Φαήλοι, ένοιωσα την ανάγκη να απαντήσω στο αρχέγονο ερώτημα: «Τι είν' η πατρίδα μας, μην είναι οι κάμποι, μην είναι τ' άπαρτα ψηλά βουνά, μην ειν' ο ήλιος της που χρυσολάμπει;». Αποκλείεται! Αποκλείεται να είναι οι κάμποι και τα βουνά, γιατί αν ήταν, ο πατριώτης Αντώνης δεν θα τα έβαζε ποτέ ενέχυρο στους δανειστές, μαζί με τα ορυκτά, τις παραλίες, τα λιμάνια, τα τρένα, το ρεύμα και το νερό. Τον ήλιο της που χρυσολάμπει τον έχουνε πάρει ήδη οι Γερμανοί με το πρόγραμμα Helios. Αν όμως δεν είναι όλα τούτα η πατρίδα μας, τότε τι είναι; Την απάντηση έδωσε ο έτερος Αντώνης, ο Μανιτάκης της ΔΗΜ.ΑΡ.: Πατρίδα μας είναι ό,τι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν οι ξένοι! Mazel tov, κ. συνταγματολόγε...

Α, όλα κι όλα, ο Σαμαράς είναι πατριώτης, κι οι ολίγοι που δυσπιστούσαν αναγκάσθηκαν, μόλις είδαν πώς αντέδρασε στην πρόσφατη παρέμβαση του ΔΝΤ, να φάνε τη γλώσσα τους αλά βόνγκολε. Είπε η Λαγκάρντ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, γι' αυτό ίσως χρειαστεί να αναλάβουν τη δουλειά ξένοι μάνατζερ και ποιος είδε τον εγγονό της Δέλτα και δεν τόνε φοβήθηκε: Την Παρασκευή άκουσε την Κριστίν, τη Δευτέρα κάλεσε εκτάκτως τους υπουργούς του και τους διέταξε να επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, μη λένε οι ξένοι ότι δεν μπορούμε να ξεπουληθούμε από μονάχοι μας. Να κατεβάσουμε επειγόντως από το άλογο τον Κολοκοτρώνη και να ανεβάσουμε τον Αντώνη!

Βρε Αντώνη, λύσε μου σε παρακαλώ μια απορία: Όταν συνομίλησες με τον Θεό, τον ενημέρωσες ότι σκοπεύεις να πουλήσεις στους ξένους μέχρι και το νεράκι Του το τρεχούμενο; «Γιατί δεν έχουμε νερό, κύριε;», ρωτάει το κοριτσάκι του προεκλογικού σποτ της Ν.Δ. «Το πούλησε ο πρωθυπουργός μας στους Κινέζους, παιδί μου», απαντάει ο δάσκαλος. «Και τι θα πίνουμε τώρα, κύριε;». «Θα πίνουμε στάλα-στάλα το δάκρυ του εθνάρχη».


Γιώργος Ανανδρανιστάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: