25.1.13

Λαγκάρντ: Δεν προβλέψαμε ότι η λιτότητα θα έφερνε τόσο μεγάλη ύφεση...


«Οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας επί της ανάπτυξης είναι πιο ισχυρές απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει πριν από 3-4 χρόνια» παραδέχθηκε για άλλη μια φορά, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και... κάλεσε σήμερα, τους Ευρωπαίους να διαθέσουν «λίγο περισσότερο χρόνο» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους αλλά και να αποφασίσουν «συλλογικά».

Λαγκάρντ: Δεν προβλέψαμε ότι η λιτότητα θα έφερνε τόσο μεγάλη ύφεσηΌπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι France 2, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι ήταν μια «εσφαλμένη προσδοκία» και υπογράμμισε ωστόσο πως τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν «λίγο πιο μαλακά» για να μην θυσιαστεί η ανάπτυξη.

Ερωτηθείσα σχετικά με το στόχο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας να επαναφέρει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της είπε ότι «πρέπει οι Ευρωπαίοι να διανύσουν μαζί το δρόμο».

Ο στόχος αυτός «μάς φαίνεται πως είναι εξαιρετικά φιλόδοξος», συνέχισε, απαντώντας σε ερωτήσεις από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Δεν πρέπει μόνη της η Γαλλία, μόνη της η Ισπανία, μόνη της η Ελλάδα να πει: ‘είναι πολύ δύσκολο για μένα, θα το κάνω πιο σιγά’», δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Είναι καλύτερο να το κάνουν συλλογικά, να διαθέσουν λίγο περισσότερο χρόνο μάλλον παρά να προχωρούν με βήμα ταχύ», επέμεινε η διευθύντρια του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας πως η Ισπανία υπέφερε πέρυσι επειδή μπήκε υπερβολικά γρήγορα στη λιτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: