26.1.13

Ζητά το «φύλλο αγώνα», ρισκάρει «φύλλο πορείας»...

Σύγκρουση μέχρι τέλους και πλήρης αδιαλλαξία απέναντι σε κάθε διεκδίκηση και σε όλα τα απεργιακά μέτωπα είναι το νέο κυβερνητικό δόγμα, έχει τη σφραγίδα του Α. Σαμαρά, τη στήριξη του Ευ. Βενιζέλου και τη... λεκτική διαφωνία του Φ. Κουβέλη.
Η αναμέτρηση με το μέτωπο των κοινωνικών αντιδράσεων που φουντώνει αναδεικνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως κρίσιμο πολιτικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και από το οποίο θα εξαρτηθεί η υλοποίηση όσων έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του Μνημονίου και έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους στη συμφωνία του Δεκεμβρίου.

Φτωχότατοι

Την ίδια ώρα όμως στοιχεία που φέρνουν την Ελλάδα στο επίπεδο των βαλκανικών χωρών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, με ρυθμούς φτωχοποίησης έξι φορές ταχύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δείχνουν ότι:

Πρώτον, η γραμμή «νόμος και τάξη» που επιλέγει η κυβέρνηση αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα και απειλεί εκρήξεις στο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.

Δεύτερον, η κυβερνητική γραμμή περί «προνομιούχων που αντιδρούν», αλλά και τα όσα λέγονται περί ανάκαμψης που... έρχεται, δύσκολα μπορούν να περάσουν σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που «βαλκανοποιείται» με τέτοιους ρυθμούς και υποβιβάζει το βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της στα εππίπεδα των δεκαετιών του '50 και του '60.

Η κυβέρνηση «τρέμει» το ενδεχόμενο γενίκευσης των κοινωνικών αντιδράσεων, που δύναται να «παγώσει» την υλοποίηση των προβλέψεων του Μνημονίου, την ίδια ώρα που το απεργιακό μέτωπο φουντώνει. Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι μια κυβέρνηση που κρατά στα χέρια της ένα... ανοιχτό φύλλο πορείας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ ανακοινώνει νέα απεργιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη εβδομάδα, αναζωπυρώνουν την κόντρα τους με την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους με επαναλαμβανόμενες απεργίες, ακολουθούν οι ναυτεργάτες που ήδη έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις για τις 31/1 και 1/2, ενώ το Μαξίμου ανησυχεί και για το κύμα αντιδράσεων που έρχεται από το χώρο των αγροτών, οι οποίοι επίσης ξεκίνησαν κινητοποιήσεις.

Ετοιμη η ΓΣΕΕ

Η πληροφορία ότι η ΓΣΕΕ ετοιμάζει να βγει μπροστά σε νέα απεργιακή κινητοποίηση των απεργών του Μετρό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν αυτό συμβεί, τότε θα χρειαστεί νέα απόφαση για επίταξη, αλλά όπως έλεγαν βουλευτές της Ν.Δ. χθες: «Πόσες φορές μπορεί μία κυβέρνηση να αποφασίσει επίταξη;»

Το στοιχείο που φοβίζει το Μαξίμου είναι οι πληροφορίες ότι η αντίδραση των απεργών στο Μετρό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανένωση του εργατικού κινήματος και απόφαση για «την τελευταία σύγκρουση απέναντι στο Μνημόνιο», η οποία για πρώτη φορά απειλεί σε τέτοιο βαθμό το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης, η οποία δεν έχει και την απαιτούμενη συνοχή στο εσωτερικό της.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: